Селаковић: Социјална карта смањила злоупотребу система социјалне заштите

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 15:46

Селаковић: Социјална карта смањила злоупотребу система социјалне заштите

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је данас да је социјална карта омогућила озбиљно сузбијање корупције и злоупотребу система социјалне заштите. Фото: Танјуг/Зоран Жестић „Готово 5.700 лица су од почетка примене регистра социјална >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << карта идентификовани као умрли. У Нишу је био случај човека који је остваривао социјална права из области социјалне заштите, који је преминуо 2011. године и тек када је успостављен регистар социјалних карти утврђено је да је безмало 12 година неко примао социјалну помоћ, а лице коме је та помоћ додељена није било живо“, рекао је Селаковић у Скупштини Србије.
Он је рекао да је за то одговоран систем који није постојао и додао и да су службеници у центрима за социјални рад били дужни да о томе воде рачуна.
„Наравно да ће се од породице тражити да се врати новац у буџет, а таквих случајева је било 5.700“, рекао је Селаковић и додао да је систем социјална карта успоставила држава у претходне две године.
Селаковић је подсетио да се о социјалној карти у јавности много прича, али мало или готово ништа о томе што се говори је истина и подсетио је да је Народна скупштина већ усвојила Закон о социјалној карти.
„Прво да разјаснимо, социјална карта не садржи податке о социјално-економском статусу свих грађана Србије већ само оних грађана који су остваривали или остварују одређена права из области социјалне дечије И борачко-инвалидске заштите“, рекао је Селаковић.
Он је напоменуо да социјална карта није софтвер на основама вештачке интелигенције који независно од људског фактора одлучује о нечијим правима и додао да је социјална карта регистар који сабира базе података из више државних регистара.
„Тај систем омогућава неупоредиво ефикаснији И делотвронији И бољи рад центара за социјални рад“, навео је Селаковић.
Указао је да грађани не морају да иду од шалтера до шалтера већ да службеник може да добије податке о лицу које тражи остварење права за мање од минута.
Savez samostalnih sindikata sutra svečanom akademijom obeležava 120 godina rada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић: Социјална карта смањила злоупотребу система социјалне заштите се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.