Стано: Споразум и даље на снази, СЕ одвојена организација од ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 14:25

Стано: Споразум и даље на снази, СЕ одвојена организација од ЕУ

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да је ЕУ свесна јучерашњег гласања Србије на седници Комитета министара Савета Европе поводом захтева тзв. Косова за пријем у ту организацију, али да се ЕУ фокусира на оно што се тиче дијалога између Београда и Приштине у коме они >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << посредују. Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias На питање албанских новинара да ли је Србија, тиме што је гласала против кандидатуре тзв. Косова у Савет Европе, прекршила једну од ставки Бриселског и Охридског споразума, која се односи на то да се Београд неће противити чланству тзв. Косова у било којој међународној организацији, Стано је рекао да је Савет Европе одвојена организација од Европске уније, као и да је Охридски споразум и даље на снази.
„Спекулације о потписивању споразума су неважне, постоји политичка посвећеност која је правно обавезујућа и обе стране су на њу пристале и то се наводи у саопштењу високог представника Европске уније за спољну политику Жозепа Бореља, после дијалога у Охриду“, рекао је Стано на конференцији за новинаре.
На инсистирање да одговори са да или не да ли је Србија прекршила споразуме, Стано је рекао да ће прекинути конференцију за новинаре ако наставе да постављају такво питање. На питање како коментарише то што је Српска листа бојкотовала изборе на северу КИМ, Стано је рекао да је ЕУ у светлу одржаних избора поновила да је формирање ЗСО приоритет.
„ЕУ је била јасна када се ради о ЗСО, јуче смо у светлу одржаних избора у четири општине на северу Косова поновили да је формирање ЗСО приоритет, на то се Косово обавезало у свим претходним споразумима“, рекао је Стано.
Он је рекао да је ЕУ, као посредник у дијалогу Београда и Приштине обема странама предложила „корак по корак“ приступ, који од обе стране захтева да нешто ураде, да би нешто добиле. „ЕУ је посредник дијалога и свесни смо политичке комплексности у вези са имплементацијом споразума и зато је ЕУ обема странама предложила ‘корак по корак’ приступ, и у питању је једноставна логика, да обе стране морају нешто да ураде да би нешто добиле“, рекао је Стано.
Поновио је да је ЕУ више пута нагласила која су очекивања од Београда и Приштине, а то је да се све ставке споразума брзо имплементирају, независно једни од других, на шта су, како је рекао, обе стране пристале анексом о имплементацији у Охриду.
Поручио је да док је дијалог у току, ниједна страна не би требало да поставља услове унапред, јер тако не би требало да функционише имплементација и то је супротно ономе на шта су обе стране пристале.
Он је подсетио да је за 2. мај заказана нова рунда дијалога у Бриселу којој ће присуствовати председника Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и да ће ЕУ као посредник у дијалогу радити на имплемнтацији свих ставки споразума.
Makron pozvao članove stranke da „putuju zemljom” umesto da „napuštaju teren”

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Стано: Споразум и даље на снази, СЕ одвојена организација од ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.