Топ пет наслова које вреди прочитати, а тичу се Новог Сада

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 09:04

Топ пет наслова које вреди прочитати, а тичу се Новог Сада

Нови Сад је град који су многи описали, како кроз стихове, тако и кроз приче. Српска Атина, као вечна инспирација, послужила је и да се на пољу књижевности дочара некадашњи живот, навике, историјске прилике, знаменитости и сам град. Углавном су се овом темом бавили прави заљубљеници >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у град или његови верни становници, који су га одувек сматрали више од обичног места за живот. Фото: Pexels/Pixabay Погледајте којих пет наслова о Новом Саду вреди имати у својој колекцији: 1. „Нови Сад од куће до куће“ је књига коју је написала Донка Станчић. Донка Станчић је историчарка уметности у чијем фокусу је био Нови Сад, поготово његова архитектура, а затим и ликовна дела. Књига „Нови Сад од куће до куће“ пружа детаљне информације о преко 100 различитих архитектонских дела у Новом Саду, детаљно објашњених и описаних. Поред овог капиталног дела, Донка је написала још многа друга дела која се баве понаособ дешавањима и архитектонским делима, попут градње Градске куће у Новом Саду, зграде Бановине, итд.
Књига се може пронаћи у свим већим књижарама. 
Фото: Градске инфо 2. „Име и презиме: Нови Сад“ је књига која представља прави бисер о овом граду. Наиме, књига је написана од стране већег броја аутора и представља комплексну тему о настанку „Српске Атине“. У књизи се могу пронаћи читаве епохе овог града, догађаји и судбине људи који су оставили трага на развој живота Новог Сада. На сајту Издавачке куће „Прометеј“ описује се књига „Име и презиме: Нови Сад“, али и Нови Сад.
Нови Сад има посебан значај за Србе и то не зато што су увек били најбројнији већ зато што што је у значајном периоду Нови Сад био центар укупног српства. Вук Караџић је 1817. забележио да је Нови Сад „највеће општество српско на свету”, а Јован Скерлић је рекао „овде се у XVIII и XIX веку мислило и писало за цео српски народ”. Овде је колевка српског издаваштва, књижарства, позоришта, па и демократије и толеранције. Бурни периоди, смењивање премоћи Беча и Пеште, борба за аутономију, везаност за Србију, чување традиције, отвореност за европске утицаје – све је то уграђено у Нови Сад.
„Име и презиме: Нови Сад“ поседује преко 500 страница материјала и може пронаћи у свим већим књижарама. 
Фото: Градске инфо 3. „Нови Сад: Прошлост у причама“
„Нови Сад: Прошлост у причама“ је књига Новосађанина Зорана Кнежева. Зоран Кнежев је урадио детаљна истраживања   о некадашњем Новом Саду. Своју књигу је направио тако да док читате откривате многе занимњивости о догађајима, местима, о кафанама…
Писац ове књиге је све своје приче сакупљао, тражио и проналазио, тако да се, у овој његовој новосадској прирповеци налазе и многе знамените личности, па чак и неке заборављене.
Ова позната књига међу Новосађанима, може да се пронађе у свим већим књижарама. 
Фото: Градске инфо 4. „Историја Новог Сада“ је књига која важи за прву историјску књигу Новог Сада. Наиме, ову историјску ризницу написао је Мађар Мелхиор Ердујхељи још давне 1894. године.
Писац је за ову прилику сакуљао информације о Новом Саду из више извора, као и из неколико градова. Изузетно вредна прича о Новом Саду и дан данас важи за једну од најстаријих. Књига је била штампана на мађарском и српском језику, а рецезенти књиге били су тада већином Срби.
Књига „Историја Новог Сада“  данас је посебно занимљива историчарима, а доступна је у свим боље снабдевеним књижарама.
Фото: Градске инфо 5. „Нови Сад некада и сада“
Монографија „Нови Сад некада и сада“ настала је као разгледница града у његовој прошлости и садашњости. Аутори овог дела су Петар Ђурђев и Јован Миливојевић. Монографија је представљена на два језика, енглески и српски, с тога је лако доступна и туристима. Монографију краси безброј фотографија уз појашњење главних градских обележја.
Монографија представља једну од најлепших и најзанимљивијих разгледница града Новог Сада, а због двојезичног издаваштва, одличан је свим странцима.
Књига „Нови Сад некада и сада“ може да се нађе у свим већим књижарама.
Фото: Градске инфо Као бонус предлог на овој листи налази се и књига „Фатално бомбардовање Новог Сада 1849.“ аутора Жарка Димића и Мишка Лазовића. Ова историјска прича о уништењу Новог Сада 12. јуна 1849. године, говори о историјским и ратним превирањима, као и освајачким походима након кога је уништено скоро већина кућа у Новом Саду.
Selo sa najlepšim drvoredom i četiri jezera na sat vremena od Novog Sada (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Топ пет наслова које вреди прочитати, а тичу се Новог Сада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.