Гутереш послао писмо Путину, предлаже му продужетак споразума о житарицама

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 07:43

Гутереш послао писмо Путину, предлаже му продужетак споразума о житарицама

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш предложио је руском председнику Владимиру Путину „пут напред, који има за циљ поправљање, проширење и продужење“ договора о извозу украјинских житарица преко Црног мора, рекао је заменик портпарола Уједињених нација >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Фархан Хак. Фото: Танјуг/AP Photo/John Minchillo Гутереш је замолио руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да писмо уручи Путину, навео је Хак у саопштењу након сусрета Гутереша и Лаврова у Њујорку.
Русија је наговестила да неће дозволити продужетак Споразума о житарицама који истиче 18. маја, а као разлог наводи то што руски део споразума о извозу руских житарица и вештачког ђубрива није испуњен, пренео је Ројтерс. Хак је рекао да се у писму Путину узимају у обзир недавно изнете позиције обе стране и ризици због којих може да дође до глобалне несташице хране.
Он је додао да су слична писма послата Украјини, као и Турској, која је била иницијатор оваквог споразума.
Током састанка са Лавровим, Гутереш је примио к знању руске примедбе о имплементацији споразума. „Гутереш је пружио детаљан извештај о напретку који је већ постигнут и поновио је посвећеност УН да настави да решава преостала питања“, пренео је Хак.
Лавров се налази у Њујорку како би председавао седницама Савета безбедности УН, с обзиром на то да је Русија председавајућа овог месеца.
Кинески амбасадор у Уједињеним нацијама Џанг Ђун рекао је новинарима да би Пекинг волео да се споразум настави. „Наравно, то би било корисно за цео свет“, рекао је Џанг.
Британска новинска агенција наводи да је, по споразуму, Кина највећи увозник украјинског жита.
Gutereš: Invazija na Ukrajinu prouzrokuje ogromnu patnju i razaranje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гутереш послао писмо Путину, предлаже му продужетак споразума о житарицама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.