Кирби: Насиље у Судану у порасту, није безбедна евакуација цивила

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 17:51

Кирби: Насиље у Судану у порасту, није безбедна евакуација цивила

Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби поздравио је одлуку Сједињених Америчких Држава да не евакуишу америчке држављане из Судана након што су америчке снаге извеле војну операцију извлачења владиног особља из амбасаде у Картуму у суботу. Фото: Танјуг/AP Photo/Susan >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Walsh Кирби је за ЦНН рекао да ситуација у Судану није погодна и безбедна да би покушала да се спроведе нека врста веће војне евакуације америчких грађана.
„Насиље је у порасту – данас је опасније него јуче, прекјуче, тако да је најбољи савет који можемо да дамо оним Американцима који се нису придржавали наших ранијих упозорења да напусте Судан и да не путују у Судан је да остану на сигурном“, рекао је Кирби.
Он је истакао да су САД фокусиране на обезбеђивање беспилотне летелице изнад копненог конвоја како би осигурале „неку врсту свести о ситуацији и надзора“ за цивиле који путују у луку, док војска стационира поморску имовину у Црвеном мору ради транспорта.
Додао је да је Бајденова администрација „у контакту са стотинама америчких грађана који су тамо и који би можда желели да оду“, дајући им потребне информације.
„Али због борби у Картуму не желимо да се људи крећу превише слободно или превише агресивно. У овом тренутку, најсигурнија ствар за многе Американце, који нису изашли када су били упозорени да изађу, јесте да остану безбедни управо сада и да видимо да ли ће се ситуација побољшати“, рекао је он.
Кирби је такође одбацио идеју да свих око 16.000 Американаца у Судану настоји да напусти земљу због ексалације насиља.
„Немамо чврсте процене о тачном броју америчких држављана који су у Судану – они не морају да се региструју код нас, не морају да нам кажу да су тамо.
Огромна већина ових америчких грађана је у Судану, али нису сви у Картуму…То су људи који су одрасли у Судану, који тамо имају породице, свој посао и немају жељу да га напусте“, закључио је он.
Blumberg: Hladan tuš za Makrona kada je reč o Kini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кирби: Насиље у Судану у порасту, није безбедна евакуација цивила се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.