Премијерка Ана Брнабић и проф. др Радивоје Симић почасни грађани Шапца

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 16:52

Премијерка Ана Брнабић и проф. др Радивоје Симић почасни грађани Шапца

На свечаној академији поводом Дана града Шапца, априлске награда данас су добили председница Владе Ана Брнабић, директор Института за мајку и дете професор др Радивоје Симић и власник шабачке млинске индустрије „Клас“ Драган Поповић. Фото: Танјуг/Влада Републике Србија/Слободан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Миљевић Њима су уручене награде – Кључ града, а премијерка Ана Брнабић и др Радивоје Симић, јер нису становници Шапца, проглашени су почасним грађанима тог града.
Брнабић се захвалила се у име награђених и подсетила на значајне резултате града, али и оне који су остварени уз подршку државе.
Изузетна ми је част да сам данас, у оквиру обележавања Дана града Шапца, добила највише признање које град додељује, а то је повеља почасне грађанке града Шапца и кључеве града, рекла је она.
Огромна ми је част што имам прилику да се испред свих награђених обратим, зато што су награђени, такође, људи са којима ми је огромна част да делим ово признање, јер су они професионалци у оном чиме се баве, казала је Брнабић.
Како је истакла, Шабац је град са дугом историјском, културном и привредном традицијом и град који је одувек за нашу Србију имао огроман стратешки значај.
„Налази се на раскрсници многих битних путева у пограничним појасевима великих царстава. Многе војсковође баш ово место одабрале су где ће водити одлучујуће битке. То Шапчани знају најбоље и највише се поносе својом историјом“, рекла је премијерка и подсетила да су овде вођене битке од Боја на Шапцу, преко Мишарске битке, Церске битке и битака у Првом и Другом светском рату.
Брнабић је подсетила на значајне личности које су допринели развоју и култури града, од Јеврема Обреновића, преко Милорада Поповића Шапчанина, Јанка Веселиновића, Стојана Новаковица, Драге Љочић и многих других. Због тога, како је истекла, ово признање има додатни значај и тежину, чини велику част и са собом носи озбиљну одговорност.
Предуслов за јаку и стабилну земљу, поред чврсте економије, улагања у здравство, образовање, науку и све остало, јесте и равномерни регионални развој – нешто шта смо пре 10 година у Србији не само заборавили, већ смо у то и престали да верујемо, казала је премијерка.Навела је да је Шабац пример који иде узлазном путањом, зато Влада Србије гледа да се одужи Шапцу за све оно што је кроз нашу славну историју дао и како да Србију уистину децентрализујемо, рекла је Брнабић на свечаности у Шапцу.
Нагласила је да је инфраструктура предуслов за развој.
„Сви овде знамо да је председник Александар Вучић из тог разлога током претходних 10 година инсистирао на изградњи путева и пруга који ће повезати Србију унутар себе, али повезати Србију са регионом. Ми никада у нашој историји нисмо имали оволико улагање у путеве и све више у модерну железницу и пруге. Један од приоритетних инфраструктурних пројеката јесте изградња аутопута Рума – Шабац, новог моста преко Саве и брже саобраћајнице Шабац – Лозница, рекла је она.
Зато је, наводи, ова 2023. година посебно значајна за Шабац и уверена је да ће у нашој историју бити уписана као година просперитета за овај прелепи град.
„Мост преко Саве смо практично већ завршили, па до краја године отворићемо и аутопут Рума Шабац. Додатно завршавамо брзу саобраћајницу Шабац – Лозница до 2024. године. У ове пројекте држава ће практично уложити око 475 милиона евра и то је оно што дугујемо Шапцу и његовој славној историји“, истакла је премијерка Брнабић.
Додала је да се држава трудила у претходном периоду да доведе стране инвеститоре у Шабац, пре свега Јазаки и Минт, на чему ће, како је истакла, радити и даље да би се обезбедио све бољи квалитет живота за Шапчане, а изнад свега привреда града. Премијерка је честитала градској управи на одговорном вођењу градских финансија и јачању локалне самоуправе, што је веома важно за јаку државу.
„Србија се од 2014. године динамично развија, откад је Александар Вучић постао председник Владе Републике Србије. Онда, 2017. године када је постао председник Републике, а ја преузела да будем председник Владе. Захваљујући политичкој смелости и храбрости да се правовремено доносе исправне, али тешке одлуке, ова земља је добила прилику да се економски развија, да имамо континуиран раст плата и пензија, упркос свим изазовима са којима смо се суочавали, као што је пандемија коронавируса, али и у последњих годину дана рат на истоку Европе“, рекла је премијерка.
Истакла је да је због тога важно да будемо заједно и да нас у томе испрате локалне самоуправе као што то ради Шабац.
Брнабић је казала да је зато данас за Србију и Србе најважније да сачувамо мир, да земља настави да јача, да млади остају у земљи а да се деца рађају, те да у 21. веку покажемо све што Србија зна, има и може, на понос оних који су је стварали и на понос оних који долазе за нама.
Vučić: Glasaćemo protiv tzv. Kosova u Savetu Evrope

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Премијерка Ана Брнабић и проф. др Радивоје Симић почасни грађани Шапца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.