Блумберг: Хладан туш за Макрона када је реч о Кини

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 14:31

Блумберг: Хладан туш за Макрона када је реч о Кини

Дипломатска настојања француског председника Емануела Макрона да привуче помоћ Кине да интервенише у рату Русије у Украјини претрпела су још један ударац, пренео је данас Блумберг. Фото: Танјуг/AP Photo/Ng Han Guan У опширној анализи агенције наводе се изјаве неименованих извора, према >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << којима је администрација америчког председника Џозефа Бајдена већ изразила да је понашање Макрона када је реч о Кини “иритира“.
На питање новинара да ли сматра да је Крим део Украјине, кинески амбасадор у Француској Лу Шаје је рекао да “земље бившег Совјетског Савеза“ попут Летоније, Естоније и Литваније, немају суверени статус независне нације, што је став супротан кинеским признањем независности тих држава од 1991. године.
Блумберг подсећа да је Лу познат по “тврдим“ изјавама и наводи да је ова дочекана као још један хладан туш на Макронове покушаје да укључи Пекинг да помогне у деескалацији рата у Украјини. Кина себе сматра неутралном када је реч о рату у Украјини.
Макронов покушај да се ангажује у тако осетљивим дипломатским напорима без претходног консултовања са свим чланицама Европске уније, савезници су оценили као преурањен, уз образложење да би могао да угрози јединство блока.
Приступ француског лидера кризи у Украјини није добро прошао ни у Вашингтону, тврде неименовани извори. Макрон и Бајден су разговарали прошле недеље, а како наводи агенција, тон разговора био је “леден“, а у изјавама након разговора могло се доста “прочитати између редова“.
Portparolka MSP:Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блумберг: Хладан туш за Макрона када је реч о Кини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.