Лес: Изборе видим као победу Србије и косовских Срба због успешног бојкота

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 13:25

Лес: Изборе видим као победу Србије и косовских Срба због успешног бојкота

Сарадник центра за геополитику при универзитету Кембриџ Тимоти Лес оценио је изборе, одржане у четири општине на северу Косова, као „квалификовану победу Србије и косовских Срба“ који су успешно одржали бојкот привремених приштинских институција али и вршили притисак на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << владу у Приштини и њене међународне присталице. Фото: Танјуг/Дописништво КиМ Самим тим, рекао је Лес за Танјуг, Србија ће у наредну рунду преговора ући са непромењеном позицијом.
На питање шта би избори могли да значе за положај српске заједнице на КиМ, он каже да иако избори можда нису дали предност Албанцима који су се надали да ће их искористити да продубе своју контролу над северним делом КиМ, они не дају велику предност Србима који су „остали тамо где су били прошле недеље“.
„Што је још горе, будући да ће Приштина резултат избора и наставак бојкота Србије вероватно видети као изазов својим напорима да интегрише север Косова, њен следећи корак ће вероватно бити нека врста одмазде против Срба, као што је још једна полицијска рација“, рекао је Лес.
Према његовим речима, то не може да доведе до нормализације односа, јер ће власти у Приштини вероватно сада да подижу тензију чиме је вероватноћа да дође до нормализације односа мање вероватна.
Говорећи о новој рунди дијалога Београда и Приштине на високом нивоу, Лес каже да не верује да ће се много тога догодити. „Можда ће бити договора о питању несталих лица другог реда, али неће бити помака око фундаменталног питања статуса севера Косова. Србија ће одбацити приштински нацрт статута Заједнице српских општина јер нуди премало, а Косово ће одбацити статут Београда јер нуди превише и ту ће ствари вероватно остати. Кључна ствар коју треба имати на уму у вези са овим дијалогом је да су две стране далеко једна од друге у најважнијим елементима – српског признања независности Косова и давања значајне аутономије Косова Србима. Ове разлике би могле да се премосте ако би обе стране пожуриле да склопе договор“, рекао је он.
Лес оцењује и да се чини да ни једна ни друга страна није много заинтересована за дијалог и да у њему учествују само зато што их САД и ЕУ притискају на то. „С тим у вези, мислим да питање Косова неће бити решено преговорима које води ЕУ, већ много већим, геополитичким снагама које су тренутно у фокусу. Однос снага у свету се помера са Запада на Азију и Кину. ЕУ је слаба и подељена, а њено обећање о чланству за Западни Балкан је шупље. Чини се да су САД, републиканци спремни да поново заузму Белу кућу, а водећи кандидати за председника – Доналд Трумп и Рон Де Сантис заговарају реалистичну спољну политику засновану на разборитости и националном интересу, а не на ширењу левичарских идеала“, рекао је он.
Додаје и да ситуација на Балкану, где је „Босна у процесу распада јер се Хрвати залажу за већу деволуцију, а Срби оживљавају свој циљ независности“ јесте фактор који ће одредити судбину КиМ, а не захтеви америчких и европских дипломата. „Коментари председника Вучића и других у Београду сугеришу да су они тога итекако свесни, због чега Србија у кратком року не може да направи значајне уступке и због чега је вероватно да ће дијалог пропасти“, оценио је он.
Stano: Izbori ne nude dugoročno političko rešenje, rad na ZSO završiti što pre

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лес: Изборе видим као победу Србије и косовских Срба због успешног бојкота се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.