Који витамин вам може помоћи код опадања косе

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 13:01

Који витамин вам може помоћи код опадања косе

Ако размишљате како да станете на крај претераном губитку косе, нека медицинска решења, попут естетског захвата, могу да вам се чине доста рискантним, а исто тако су и веома скупа. Фото: Pexels/Bennie Lukas bester Занима вас шта би могло да вам помогне? На срећу, нова истраживања која доносе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нове податке могла би да вам послуже као велика уштеда али и да вам смање бриге.
Како се последњих година много говори о важности витамина Д, дерматолози су желели да провере колико он може да помогне када је у питању спречавање испадања косе – стању које тренутно утиче на квалитет живота код 80% мушкараца али и 50% жена које имају око 50 година.
У новој студији објављеној у магазину The Journal of Cosmetic Dermatology, два дерматолога су навела: “Витамин Д је сигурно део циклуса раста и испадања косе, тачније фоликула длаке”
Како су стручњаци препознали да овај витамин делује на циклус раста власи, јавила се потреба да спроведу истраживање како би проверили и могуће доказали да је витамин Д потенцијални терапеутски препарат за оне које мучи претерани губитак косе.
Ово истраживање није научницима понудило јак доказ да постоји велика веза између витамина Д и ћелавости, али се ослањају на претходне студије које су показале везу између ниских нивоа витамина Д и ожиљкасте алопеције, типа ћелавости који утиче на 3 одсто и мушке и женске популације. Ово се стање јавља када су фоликуле косе трајно оштећене и замењене развојем ожиљкастог ткива.
Могуће је да управо утицај који витамин Д има на опоравак коже утиче и на опоравак темена. Стручњаци за лепоту, попут др Рејчел Кохран Гатерс, сматрају да он има велику улогу при обнови косе, као и да је врло важан код одржавања здравља фоликуле и стварања нове косе.
До опадања косе долази када на фоликул делује нека штетна материја споља или изнутра, што значи да организам мора уравнотежено да функционише. Нормално је да испада до сто власи дневно.
Ако је тај број већи, говоримо о телогеном ефлувију, дакле превременом прекиду анагене фазе и прелазу у катагену и телогену фазу због чега се коса дифузно проређује. Најчешћи узроци су трудноћа, психолошка траума, болест, хоспитализација, хируршки захват, потхрањеност и лекови.
Ako želite da vam je koža lepa i bez bora, jedite ove namirnice

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Који витамин вам може помоћи код опадања косе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.