Борељ: Европска морнарица би требало да патролира у спорном Тајванском мореузу

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2023, 16:03

Борељ: Европска морнарица би требало да патролира у спорном Тајванском мореузу

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да би европска морнарица требало да патролира у „спорном“ Тајванском мореузу. Фото: Танјуг/AP/Virginia Mayo Борељ је рекао да би та заштитна мера показала колико је Тајван кључан за Европу.
Борељ је, у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << чланку у француском часопису „Ди диманш“, истакао да позива европске морнарице да патролирају Тајванским мореузом да би се показала посвећеност Европе слободи пловидбе у тој „апсолутно кључној области“, објавио је Гардијан.
У говору који је отворио дебату о Кини у Европском парламенту, Борељ је у уторак рекао да је Тајван очигледно део европског геостратешког периметра који гарантује мир.
„Не само из моралног разлога, акција против Тајвана мора нужно бити одбачена. И зато што би то, у економском смислу, било изузетно озбиљно за нас, јер Тајван има стратешку улогу у производњи најнапреднијих полупроводника“, истакао је Борељ.
Борељови коментари долазе након што је француски председник Емануел Макрон овог месеца изјавио да Европа не би требало да буде „следбеник“ САД у случају сукоба са Кином у вези са Тајваном.
Макронови коментари, након посете Кини, изазвали су критике појединих политичара у САД и унутар ЕУ.
Кина је пре две седмице извела тродневне војне вежбе у близини Тајвана, симулирајући циљане ударе и блокаду острва, као одговор на састанак између тајванске председнице Цаи Инг-вен и председника Представничког дома САД Кевина Макартија у Калифорнији.
Ukrajinska granatiranja ciljeva u DNR

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: Европска морнарица би требало да патролира у спорном Тајванском мореузу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.