У Доњој Градини сећање на жртве геноцида у НДХ

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2023, 11:32

У Доњој Градини сећање на жртве геноцида у НДХ

Председник Србије Александар Вучић положио је венац на гробно поље „Тополе“ током посете Доњој Градини поводом обележавања Дана сећања на жртве злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини. Фото: Председништво Републике >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Србије
У Доњој Градини је у току централна манифестација обележавања Дана сећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, преноси РТРС.

Дану сећања присуствују председници Србије и Републике Српске и Александар Вучић и Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у владама Републике Српске и Србије, народни посланици, представници Српске у заједничким институцијама.
Присутни су и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег, Русије Игор Калабухов, Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске и мађарске амбасаде, Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.
Обележавању присуствују и лидер Демократског фронта из Црне Горе Андрија Мандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Србије Арно Гујон.
Централној манифестацији обиљежавања Дана сећања у Доњој Градини присуствује и велики број ученика основних и средњих школа у Српској, чији је долазак ове године први пут организовало Министарство посвете и културе Републике Српске.
У Спомен-подручју свечано су постројени кадети Војне и Полицијске академије Србије и почасна једница Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
Спомен-подручје Доња Градина је највеће стратиште српског народа и део је концентрационог логора Јасеновац, који је формиран за време Независне државе Хрватске у Другом светском рату.
У концентрационом логору Јасеновац је на стравичним мукама уморено 700.000 невиних мушкараца, жена и деце, углавном Срба, Јевреја и Рома.
Од укупног броја, према проценама Програма уређења Спомен-подручја Доња Градина, у Доњој Градини је убијено 366.000 људи.
Радоичић: Српски народ ће показати да има једну државу, државу Србију

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Доњој Градини сећање на жртве геноцида у НДХ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.