Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2023, 10:46

Томина недеља – обичај је да се нигде из куће не иде

Данас је Томина недеља, прва после Васкрса. Посвећена је Светом апостолу Томи и његовом неверству у Христово Васкрсење. Зато се овај, један од 12 апостола Христових, у народу и назива „неверни Тома“. Поздрављање са „Христос васкрсе“ наставља се до Спасовдана. Фото: Градске инфо
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Када је Исус Христос васкрсао, ушавши кроз затворена врата, јавио се својим ученицима, међу којима није било Томе. Када је 11 апостола испричало Томи шта се десило, овај је одбио да поверује у васкрење сина Божијег.

Уверивши се лично у Христове ране и његову бесмртност, Тома је постао један од најдоследнијих поборника хришћанства, које је ширио у Палестини, Персији и Индији.
Страдао је избоден копљима, у индијском граду Мелипуру.
На данашњи дан завршава се тзв. Светла недеља, првих седам дана по Васкрсу.
У нашем народу верује се да су током ове седмице врата раја отворена и онај ко тада умре право у рај иде.
„Мали Васкрс“ ређе слави се као крсна слава или преслава. Понегде, по селима, крећу се литије. После прекида од Лазареве суботе, од Томине недеље опет се читају молитве за умрле.
Сутра, на Побусани понедељак, служе се парастоси на гробљима. У нашем народу прича се да је Свети Тома добио печат од облака и доноси драгоцену кишу.
По изреци „Свети Тома, седи дома“ обичај је да се данас никуда не иде.
За обнову православне цркве и подршку српским породицама у Лици – 4,5 милиона динара

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Томина недеља – обичај је да се нигде из куће не иде се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.