Кијев планира примену софтвера САД у анализи података о руским ратним злочинима

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2023, 07:31

Кијев планира примену софтвера САД у анализи података о руским ратним злочинима

Украјина планира да примени софтвер америчког провајдера за анализу података „Палантир технолоџис“ да јој помогне у процесуирању наводних ратних злочина које је починила Русија, саопштила је америчка компанија. Фото: Танјуг/AP Photo/Evgeniy Maloletka У саопштењу се наводи да је „Палантир“ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << испоручио Украјини системе за помоћ у гађању руских тенкова, као и за подршку избеглицама, а да сада ради са канцеларијом главног украјинског тужиоца да помогне истражитељима да прикупе и обраде податке.
Софтвер ће комбиновати обавештајне и сателитске снимке како би се направила мапа доказа, навела је компанија, пренео је Ројтерс.
Државни тужилац Украјине Андриј Костин рекао је да би анализирање толико великог броја доказа практично било немогуц́е без модерних ИТ решења.
Подаци које ће „Палантир“ софтвер обрадити односе се на оптужбе за убијање, силовање, мучење и уништавање међу више од 78.000 злочина пријављених у Украјини од почетка руске инвазије.
Званична Москва је негирала да је нападала цивиле или да је починила ратне злочине у Украјини.
Компанија „Палантир“ из Денвера је пре две деценије почела да помаже америчким обавештајним службама, а, за сада, компанија не наплаћује услуге у вези са испитивањем ратних злочина, рекао је портпарол.
Истражно тело под мандатом УН прошлог месеца оптужило је Русију за ратне злочине у Украјини, а председавајући тог тела рекао је да нису пронађени докази да је почињен геноцид.
Megan uputila pismo kralju Čarlsu zbog rasizma u kraljevskoj porodici

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кијев планира примену софтвера САД у анализи података о руским ратним злочинима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.