„Амбер алерт” од новембра у Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 14:31

„Амбер алерт” од новембра у Србији

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао је да ће имплементација „Амбер алерта” у Србији бити завршена до 1. новембра ове године, потврдио је Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић” и директор Центра за несталу и злостављану децу. Фото: амберталерт.рс Како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је он рекао за РТС, не искључује се могућност да увођење система почне и раније.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је крајем јануара да је потребно да се што пре уведе „Амбер алерт”, систем обавештавања нестанка детета. У Србији годинама уназад постоји иницијатива да се уведе, док у Европи десетине земаља имају тај систем.
Систем „Амбер алерт” подразумева да сви медији, кад се деси нестанак детета, прекину емитовање програма, прикажу фотографије, информације где је дете виђено последњи пут, шта је од одеће имало на себи, да сви оператери пошаљу СМС и ММС са тим сазнањима, да на ауто-путевима уместо „возите пажљиво” стоје обавештења о отмици, ако постоји податак о аутомобилу да се и он прикаже, да бензинске пумпе имају те информације на својим ЛЕД екранима, да банкомати приказују фотографије отетог детета.
Полиција издаје налог за „Амбер алерт”, само у најнужнијим случајевима, односно када верује да је живот несталог или отетог детета у непосредној опасности и сматра да јавност може да помогне у потрази .
Више од милион људи у Србији подржало је путем друштвених мрежа кампању за увођење система „Амбер алерт” у земљи, изјавио је почетком године Игор Јурић.
Систем „Амбер алерт” је настао 1996. године у Сједињеним Америчким Државама. Назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.
Pripadnici Vojske Srbije uspešno izveli prikaz Granit 2023



Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Амбер алерт” од новембра у Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.