Предао се бивши председник Перуа, следи изручење Лими

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 10:02

Предао се бивши председник Перуа, следи изручење Лими

Бивши перуански председник Александро Толедо (77) предао се америчким властима у петак, саопштила је америчка Савезна маршалска служба Ројтерсу, дан након што је његова последња жалба да се блокира његово испоручење Перуу због оптужби о корупцији. Фото: Wikimedia Commons/LSE Library Адвокат >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << бившег лидера рекао је да је шокиран због расплета догађаја.
Толедо, који је студирао на Универзитету Стенфорд, постаће трећи бивши председник ове јужноамеричке државе који је завршио иза решетака док чека судски процес, пренео је Ројтерс.
Бивши председник у периоду од 2001. до 2006. године тражен је у Перуу због оптужби да је примио 35 милиона долара од бразилске грађевинске фирме, којој је заузврат помогао да добије уговор о јавним радовима.
Тужилаштво тражи 20 година затвора, а Толедо је негирао да је помагао бразилској фирми, као и да је примио мито.
У четвртак, амерички савезни судија одбацио је његову последњу жалбу у покушају да се заустави екстрадиција.
Његов адвокат Дејвид Баукер рекао је да је његов клијент „врло тужан и разичаран“ одлуком судије, оцењујући да је Толедо жртва „политичког прогона“.
Баукер је рекао да је правосудни систем Перуа пун мана и да се случај против Толеда базира углавном на „непоузданом сведочењу двојице доказаних криминалаца“.
Толедо ће бити пребачен у Лиму кроз два или три дана.
Он је ухапшен у САД 2019. године након потернице Перуа.
Пуштен је уз кауцију и донедавно је живео у Калифорнији.
Bajden potpisao izvršnu uredbu o “ekološkoj pravdi za sve“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предао се бивши председник Перуа, следи изручење Лими се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.