Мојсиловић: Војска Србије не може се данас поредити чак ни са прошлом годином

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 07:31

Мојсиловић: Војска Србије не може се данас поредити чак ни са прошлом годином

Војска Србије не може се данас поредити чак ни са прошлом годином, изјавио је вечерас начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и оценио да ће сутра на аеродрому Батајница бити до сада невиђен приказ војне опреме и наоружања Војске Србије. Фото: Танјуг/Министарство >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одбране/Андрија Гавриловић „Не може се Војска Србије данас поредити чак ни са прошлом годином. Евидентно је да је помак у опремању и развоју способности и укупној борбеној готовости ВС немерљив, а да не улазимо у неке претходне периоде када заиста нисмо имали чиме да се подичимо, а могли бисмо чак и да причамо о односу државе не само према војсци, него и према њеним припадницима“, рекао је Мојсиловић за РТС.
Према речима генерала, нове набавке оружја, возила, летелица показују да је Србија ушла у другу фазу опремања Војске Србије.
„Приоритети су дати на копнену војску, наравно не запоставља се ни ратно ваздухопловство с обзиром да није завршен процес у том сегменту опремања“, навео је Мојсиловић и додао да је тежиште у опремању дато на одбрамбену индустрију Србије.
Поручио је и да у мешовитој артиљеријској бригади имају заокружен систем опремања са самоходним хаубицама 155 милиметара на нивоу једног дивизиона.
Генерал је додао да је то оно што је дефинисано планом развоја Војске Србије до 2027. године. Према његовим речима, војници ВС не учествују само у приказима, већ и у војним вежама, а једна таква „Платинасти вук“, како додаје, покренула је велику дебату у јавности.
Вежбе су војсци неопходне, рекао је генерал.
„Да би проверила, утврдила, констатовала, увежбала и била много, много боља“, казао је Мојсиловић и навео да је сценарио „Платинастог вука“ усмерен ка изградњи интероперабилности – тј. способности заједничког деловања негде ван граница Србије.
„Она као таква задире у сегмент који се односи на одлуку Владе Србије, која је ставила мораторијум на активности вежби ВС. Морам да направим паралелу да националне вежбе и вежбе у међународним оквирима нису исте, сценарији су тотално другачији и национални оквири и националне вежбе чак и потпадају под одређен сегмент поверљивости, јер се на тим вежбама проверава нешто што је дефинисано не само доктринарно, него и нормативно-процедурално, а у крајњој мери даје се и закључна оцена способности тих јединица“, навео је Мојсиловић.
Генерал Мојсиловић је поводом приказа Гранит 2023 оценио да до сада овакав обим и садржај приказа наоружања и војне опреме није виђен у Србији.
Грађани ће, како је нагласио, имати прилику да виде нови ракетни систем малог домета ‘мистрал‘ кога Србија још није видела.
Додао је да ће у једном тренутку на небу бити више од 50 ваздухоплова.
„Наравно, не све на једном месту, већ по зонама очекивања и зонама ангажовања што само по себи прави комплексност и подиже лествицу на неки виши ниво способности да се одржи таква активност сутра“, рекао је Мојсиловић.
Капије аеродрома отворене су од 9.00 до 15.00. а за све који не стигну до Батајнице, директан пренос је на Радио-телевизији Србије.
Predsednik Vučić o izveštaju EP: Jasno je da Srbija mora da plati cenu za nezavisnu politiku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мојсиловић: Војска Србије не може се данас поредити чак ни са прошлом годином се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.