Бесплатан опоравак пензионера у бањама

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Apr.2023, 11:26

Бесплатан опоравак пензионера у бањама

На овогодишњи оглас за упућивање корисника пензија на бесплатну рехабилитацију о трошку Фонда ПИО стигло је готово 84.000 пријава. Фото: Градске инфо Коначна ранг-листа објављена је 19. априла на огласним таблама организација корисника пензија (Савеза пензионера Србије и Удружења >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пензионера Србије „Независност”), Дирекције Фонда, Покрајинског фонда и филијалa Фонда. На основу издвојених средстава за ове намене и цена у бањским лечилиштима у 2023. години, право на бесплатну рехабилитацију о трошку Фонда ПИО ове године ће моћи да искорити око 15.000 корисника пензија.
Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић је недавно изјавио да је у плану измена Закона о ПИО тако да се од 1. јануара 2024. увећају средства која Фонд издваја за друштвени стандард пензионера са 0,10 на 0,15 одсто изворних прихода Фонда, а тај увећени део средстава би требало да буде усмерен за бесплатну рехабитлитацију корисника пензија, пошто за тај вид друштвеног стандарда влада највеће интересовање. У складу с тим, очекује се да ће наредне године још већи број корисника пензија да буде упућен на бесплатан опоравак у неку од бања Србије о трошку Републичког фонда за ПИО.
Након објављивања коначне ранг-листе, Фонд ПИО шаље писана обавештења корисницима да су остварили право на рехабилитацију у установи, као и обавештења о списку области из којих се пружа рехабилитација и спецификацији услуга које ће им обавезно бити пружене приликом коришћења рехабилитације.
Фонд такође установама, односно РХ центрима, шаље спискове корисника који су остварили право, а затим из РХ центара позивају кориснике и са њима договарају термин боравка. Очекује се да ће први корисници који су остварили право на бесплатну рехабилитацију о трошку Фонда ПИО по овогодишњем огласу, у бање бити упућени у првој половини маја.
Да подсетимо, Фонд сноси трошкове рехабилитације корисника пензије у трајању од 10 дана у току календарске године, у једној од 25 установа предвиђених Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, путне трошкове у висини цене аутобуске, односно возне карте II разреда, као и трошкове смештаја и превоза пратиоца слепог лица и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад. Поред услуге смештаја и пуног пансиона, током боравка у бањи сваком кориснику је обезбеђен лекарски преглед приликом пријема са формирањем историје болести, ЕКГ, основне и циљане лабораторијске анализе, редовне лекарске визите сваког радног дана, присуство дежурног лекара после подне, ноћу и нерадним данима, као и све терапијске процедуре из области из којих се пружају услуге – најмање три врсте терапија и издавање отпусне листе. Дакле, корисницима је обезбеђен комплетан десетондевни боравак у бањи.
Корисник пензије се на рехабилитацију упућује према исказаној жељи, у складу са смештајним капацитетима установе, која није контраиндикована његовој медицинској документацији, а на овогодишњим листама жеља пензионера предњачиле су Врњачка Бања, затим Бања Ковиљача, Рибарска бања, Нишка бања, Сокобања, потом „Термал” у Врднику, Бања Кањижа и Бања Јунаковић у Апатину.
Više od 100 mladih naučnika iz cele Srbije u programu 16. Festivala nauke

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бесплатан опоравак пензионера у бањама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.