Нисмо неутрални по питању рата у Украјини, тражимо исте принципе и за Косово и Метохију

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2023, 19:34

Нисмо неутрални по питању рата у Украјини, тражимо исте принципе и за Косово и Метохију

 Председница Владе Ана Брнабић истакла је данас у Даблину да Србија није неутрална по питању рата у Украјини и да је јасно осудила руску инвазију. Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић Одговарајући на питања на панелу Блумберг конференције, премијерка је напоменула >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да Русија крши међународно право и да смо подржали све резолуције УН које осуђују такво понашање.
„У том погледу смо 100 одсто ускладили своју политику са спољном и безбедносном политиком ЕУ“, истакла је Брнабић и оценила да санкције нису решење, јер пре свега погађају обичан народ, што смо и ми осетили на својој кожи деведесетих година.
Са друге стране, како на нагласила, људи у Србији су љути што се исти принцип поштовања територијалног интегритета и суверенитета не примењује када је у питању Србија и статус Косова и Метохије.
Управо у томе премијерка види двоструке стандарде Запада. „Ми смо међу првима осудили референдуме о независности Доњецка и Луганска“, подсетила је Брнабић окупљене и навела да живимо у дубоко подељеном свету, у којем морате бити у потпуности за или или против нечега.
Истиче да Београд од почетка сукоба у Украјини није достављао оружје ниједној зараћеној страни, те да се наоружање шаље само дозвољеним „енд јузерима“, што ниједна од ових страна није тренутно.
Када су Косово и Метохија у питању, премијерка наглашава да Београд остаје посвећен дијалогу и постизању компромисног решења, пре свега због будућих генерација.
Међутим, сматра да Приштина опструира преговоре.
„Прошло је 10 година од Брислеског споразума, Заједница српских општина је практично била једина обавеза албанске стране, а они Заједницу још нису формирали“, нагласила је Брнабић и указала на то да без ЗСО нема напретка у преговорима.
Vučić: Korupcije ima najviše kada se gradi najmanje

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Нисмо неутрални по питању рата у Украјини, тражимо исте принципе и за Косово и Метохију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.