Јун и Бајден следеће недеље о растућем ракетном арсеналу Пјонгјанга

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2023, 11:53

Јун и Бајден следеће недеље о растућем ракетном арсеналу Пјонгјанга

Јужнокорејски председник Јун Сук-јол посетиће САД следеће недеље и са америчким председником Џозефом Бајденом разговарати о актуелним изазовима за два савезника, попут растућег нуклеарног и ракетног арсенала Северне Кореје. Фото: Танјуг/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP Јун ће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у САД боравити од 24. до 29. априла, у првој званичној посети једног јужнокорејског лидера Вашингтону од 2011. године, поводом обележавања 70. годишњице савеза две земље, преноси Ројтерс.
Очекује се да ће два председника разговарати о заједничким одговорима за одвраћање Северне Кореје, партнерствима за изградњу стабилнијих ланаца снабдевања и проширењу сарадње на чиповима, батеријама и другим областима високе технологије.
На Корејском полуострву су нарасле напетости откако је конзервативац Јун преузео дужност у мају прошле године, заменивши либералног председника који је покушао да унапреди преговоре са Пјонгјангом.
Северна Кореја је убрзала развој наоружања, тестирајући своју прву интерконтиненталну балистичку ракету на чврсто гориво прошле недеље, што је последња у низу ракетних проба, а САД и Јужна Кореја су интензивирале заједничке војне вежбе на којима су учествовали амерички бомбардери Б-52, који носе нуклеарно оружје.
Пјонгјанг тврди да му је потребно наоружање како би се заштитио од планова Јужне Кореје и САД за „промену режима“, а Вашингтон и Сеул негирају такве намере. Јун се залаже за јачање улоге Јужне Кореје у функционисању онога што је познато као америчко проширено одвраћање, нуклеарни кишобран САД, који штити њене савезнике.
Јун и Бајден ће такође вероватно разговарати о даљој помоћи Украјини, у тренутку све већег притиска Запада на Јужну Кореју да пошаље наоружање Кијеву за борбу против руских снага.
Јужна Кореја, главни произвођач артиљеријске муниције, покушала је да избегне сукобљавање с Москвом, углавном због економског интереса и руског утицаја на Северну Кореју, фокусирајући се уместо тога на хуманитарну и финансијску помоц́ Украјини. Уочи званичне посете Вашингтону, Јун је у уторак рекао за Ројтерс да његова влада можда неће „инсистирати само на хуманитарној или финансијској подршци“ у случају напада великих размера на цивиле или „ситуација коју међународна заједница не може да толерише“.
Планом посте који су саопштили јужнокорејски званичници, предвиђено је да Јун одржи састанак и заједничку конференцију за новинаре са Бајденом 26. априла, а затим и говор у америчком Конгресу 27. априла, пре него што отпутује у савезну државу Масачусетс ,где би требало да говори у Харвард Кенеди школи, факултету за јавне политике Универзитета Харвард, наводи Ројтерс.
Danska i Holandija će donirati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јун и Бајден следеће недеље о растућем ракетном арсеналу Пјонгјанга се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.