Европски пчелари на удару конкуренције

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2023, 09:00

Европски пчелари на удару конкуренције

Европски професионални пчелари су на коленима. Још једном, климатске промене су утицале на производњу у 2022, заједно са растућим ценама. Неколико важних европских тржишта као што су Мађарска, Шпанија и Италија престало је да функционише.
Како пише „Агропрес”, повећанe продајне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << цене европских пчелара нису конкурентне у борби на тржишту са медом из Кине, Вијетнама и Индије. Тако би ЕУ могла да изгуби трећину својих кошница у наредним годинама, што значи даљи увоз.
У том контексту, објављивање студије од стране служби Европске комисије, доказивање масовне преваре на увезеним медовима кап је која је прелила чашу.
Подсетимо, иако се већ годинама о томе говори, недавно је као бомба одјекнула вест да је од 320 узорака добијених од надлежних органа учесница чак 147 (46 одсто) осумњичено да не поштује одредбе европске директиве о меду. „Ситуација је забрињавајућа и потребно нам је брзо решење. У светлу текуће ревизије директиве о меду, европски пчелари и њихове задруге позивају на транспарентно обележавање земље порекла, са процентима у опадајућем редоследу, побољшавајући бољу следљивост и модернији усаглашен европски оквир за лабораторијско испитивање меда“ изјавио је Станислав Јаш, председавајући Радне групе COPA – COGECA.
Позвао је ЕК да чује ову поруку, а све европске пчеларе путем друштвених мрежа да остављају своје коментаре, искуства и да упозоре на примере фалсификата из свог окружења.
Стручњаци су и раније упозоравали да званичне методе које се тренутно користе нису погодне за откривање свих присутних облика преваре. Како се наводи, једно су додаци шећерног сирупа, али постоје и друге врсте фалсификовања, као што су незрели медови, лажне ознаке или додавање средстава за бојење. Због тога би преваре могле бити још масовније.
Jedino šećeru ne pada cena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европски пчелари на удару конкуренције се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.