Једино шећеру не пада цена

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Apr.2023, 08:48

Једино шећеру не пада цена

И поред упозорења да не треба претеривати са овом намирницом, ове године очекује се рекордна потрошња у свету. Фото: Pixabay/AktivierungsCoach-Geier Током претходне године цене шећера на светском тржишту су се донекле стабилизовале, али недавно су кренула нова колебања. Последњи извештај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ФАО показује да су на глобалном нивоу намирнице које се прате у просеку појефтиниле за 20 одсто у последњих годину дана. Међутим, шећер је поново поскупео.
После фебруарског раста од 6,9 одсто, чиме је цена достигла највећи износ од 2017. године, сада је забележено још једно повећање од 1,5 процента.
У недавно објављеном извештају Министарства пољопривреде о стању на тржишту шећера у Србији наводе се предвиђања да би ратари могли да искористе овакву ситуацију. Очекивања су да ће они ове године више сејати шећерну репу.
У 2022. површина под овом културом износила је 34.728 хектара, а производња је била мања за 18,6 одсто него у претходној сезони. „Пад приноса због суше био је мањи него код осталих пролећних култура, што ће ове године бити један од разлога за повећање сетвених површина. Уз бољу цену коју дају шећеране на то ће утицати и значајне државне субвенције за произвођаче шећерне репе. За површине до 500 хектара (уз принос од 50 тона по хектару) произвођачи ће моћи да добију 35.000 динара по хектару“ наводи се у извештају Министарства трговине.
Глобална производња шећера у тржишној 2022/23. години процењује на око 183,2 милиона тона, што је за 2,8 милиона тона више него прошле сезоне. Истовремено, очекује се и да ће потрошња достићи рекордни ниво, због раста на тржиштима Кине, Индонезије и Русије. То ће, напомињу стручњаци, довести и до пада залиха, јер ће раст глобалне потрошње премашити пораст у производњи.
Како наводе у Министарству пољопривреде, у наредним месецима требало би да буде закључен и Споразум о слободној трговини између ЕУ и Аустралије. За обе стране, шећер је окарактерисан као осетљив производ и о њему се још није преговарало.
Završena ski-sezona na Kopaoniku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Једино шећеру не пада цена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.