Намирнице које ће вам дати енергију да прегурате цео дан

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Apr.2023, 19:00

Намирнице које ће вам дати енергију да прегурате цео дан

У најисцрпљивијим данима када вам је потребан озбиљан пораст енергије, очигледно може бити примамљиво да стално посежете за шољицом кафе током целог дана. Фото: Pixabay/StockSnap И док је неколико шољица ујутру добро за већину људи, кафа вам често не даје дуготрајну енергију, па ћете >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се касније можда осећати успорено. Уместо да се оптерећујете превише кафе, можете пробати да грицкате храну која вам даје енергију током целог дана.
Које врсте хране вам дају трајну енергију? Наравно, све намирнице обезбеђују вашем телу одређени ниво енергије због начина на који се претварају у калорије, али неке дају више енергије од других. За почетак, угљени хидрати дају вашем телу највише енергије, али то не значи да се можете пунити колачићима и очекивати да ћете добити енергију.
Рафинисани угљени хидрати (додати шећер и бели хлеб) брзо ће подићи ниво шећера у крви и заправо довести до више умора, али сложеним угљеним хидратима (воће, поврће, житарице) треба много дуже да се варе, тако да постепено подижу шећер у крви и дају телу више одржива енергија.
Заједно са угљеним хидратима, откривено је да здраве масти као што су омега-3 дају трајну енергију, а храна богата протеинима може да одржи нивое енергије тако што спречава глад и одржава осећај ситости током дужег временског периода.
Грчки јогурт грчки јогурт може бити одлична ужина која ће вам дати енергију током дана. Савршена храна која ће вам одржати енергију, грчки јогурт садржи протеине да бисте били задовољни сатима. Предлажем 2 процента уместо врсте без масти да бисте били сити. Такође можете додати бобичасто воће богато влакнима и исечене бадеме, који садрже здраве масти, за здрав доручак или добро избалансирану ужину. Већина јогурта природно садржи угљене хидрате, нуди повећање енергије из угљених хидрата уз трајни ефекат протеина, јер протеин помаже у успоравању варења угљених хидрата, обезбеђујући сталан проток енергије.
Туна Говорећи о омега-3 масним киселинама, ако желите да добијете више ове хранљиве материје уз рибу, али нисте расположени за лососа, туњевина је одличан избор. Масна риба попут лососа и туњевине може обезбедити трајну енергију током целог дана због високог нивоа омега-3 масних киселина. Такође, ове здраве масти помажу у регулисању нивоа инсулина и смањењу упале у телу, што може помоћи у одржавању нивоа енергије и побољшању опште физичко и ментално благостање. ментално здравље.
Цвекла Цвекла је земљано коренасто поврће које волите или мрзите. Они који их воле имају среће јер су пуни корисних хранљивих материја и антиоксиданата — чак и оних који ће вам помоћи да одржите ниво енергије. Цвекла садржи високе нивое фенолних једињења, антиоксиданата и нитрата, за које је утврђено да сви помажу вежбању и нивоу енергије. Такође, цвекла садржи сложене угљене хидрате, што опет значи да ће их ваше тело спорије варити и обезбедити одрживији ниво енергије.
Банане  Банане су још једна храна богата здравим угљеним хидратима, протеинима и витаминима Б, што их чини врхунским избором за трајну енергију која се споро ослобађа. Природни шећер у воћу даје тренутни енергетски подстицај, док влакна успоравају варење за дуготрајније енергије. Осим тога, витамини и минерали у воћу такође помажу у одржавању нивоа енергије и спречавају умор.
Јаја Јаја су још једна храна која вам може дати енергију током дана. Јаја су храна богата протеинима која обезбеђује трајну енергију током дана тако да се осећате сити и задовољни. Такође су богата витаминима Б, који помажу да се храна претвори у енергију. Поред тога, јаја садрже хранљиву материју звану холин, која може побољшати когнитивне функције и смањују умор. Можете уживати у јајима за доручак, али тврдо кувано јаје је одлична подневна ужина у покрету која ће вас одржати до вечере.
Овсене пахуљице Због трајног енергетског ефекта који здрави угљени хидрати могу имати на ваше тело, још једна корисна опција је чинија овсене каше. Овас је богат сложеним угљеним хидратима, који обезбеђују дуготрајну енергију. Такође садрже влакна која помажу у успоравању апсорпције шећера у крвоток, што резултира стабилнијим нивоом енергије током дана.
Nikada nemate mesta u zamrzivaču? Ovim trikovima lako ćete ga napraviti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Намирнице које ће вам дати енергију да прегурате цео дан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.