Француске и немачке дипломате честитале визну либерализацију тзв. Косову

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Apr.2023, 19:34

Француске и немачке дипломате честитале визну либерализацију тзв. Косову

Француски амбасадор у Приштини Оливије Геро данас је поздравио одлуку ЕУ о либерализацији виза за тзв. Косово, додајући да је до тога дошло захваљујући мерама које је преузела влада у Приштини. Фото: Pixabay/Hans “Управо због мера које је предузела влада Косова, председник Емануел >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Макрон је прошлог лета пристао да либерализује визе“, написао је Геро на свом налогу на Твитеру.
Амбасада Немачке у Приштини је саопштила да снажно подржава одлуку о либерализацији виза, иако се са њом, како је наведено, закаснило, преноси портал Репортери.
“Споразум ће ступити на снагу након успостављања Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС), а то ће се ионако десити до 2024. Од тада грађанима Косова више неће бити потребна виза за краткорочни боравак у ЕУ. Као снажни заговорници овог питања већ дуже време, не можемо да изразимо колико се осећамо срећним што је ова дуго одлагана одлука коначно донета“, наводи се у саопштењу амбасаде Немачке.
Раније данас Европски парламент у Стразбуру је без гласања одобрио одлуку о визној либерализацији за грађане тзв. Косова.
Том приликом председница Европског парламента Роберта Мецола изјавила је да није добила ниједан предлог да се одбаци став Савета и ниједан амандман.
„Дакле, став Савета је одобрен и предложени акт је усвојен“, рекла је Мецола.
Нова правила ће власницима пасоша које издају привремене приштинске власти омогућити да улазе у ЕУ без визе укупно до 90 дана у било којем периоду од 180 дана, а требало би да почне да се примењује најкасније од 1. јануара 2024. године.
Укидање виза за грађане тзв. Косова који путују у ЕУ предложила је Европска комисија у децембру, на основу процене да је тзв. Косово постигло значајан напредак у свим областима мапе пута за либерализацију визног режима.
Borelj: Odnosi EU i Kine složeni, neizbežno da postoje različiti interesi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француске и немачке дипломате честитале визну либерализацију тзв. Косову се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.