Борељ: Односи ЕУ и Кине сложени, неизбежно да постоје различити интереси

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Apr.2023, 19:25

Борељ: Односи ЕУ и Кине сложени, неизбежно да постоје различити интереси

Високи представник Европске уније за спољну политику, Жозеп Борељ, изјавио је данас да у сложеном односу који ЕУ има са Кином, неизбежно постоје различити интереси међу државама чланицама, и додао да ако блок жели кохерентну стратегију за Унију према Кини, неопходно је да сваки >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од актера Уније делује у складу са и уз пуно поштовање договора. Фото: Танјуг/AP/Virginia Mayo Он је у говору пред европарламентарцима у Стразбуру додао да то важи и за Европски савет, Европску комисију, као и Европски парламент, и истакао да Европска комисија такође има фундаменталну улогу у областима које имају огроман утицај на спољне односе ЕУ, а када се све више говори о економској безбедности, као саставном делу националне безбедности, та овлашћења и те улоге су веће.
Борељ је подсетио да ЕУ није експлицитно дефинисала Кину као директну претњу својој безбедности, као што је то учинила у погледу Русије на Европском савету 2022. у Версају.
Додао је да политика ЕУ према Кини мора да се заснива на четири речи – вредности, економска безбедност, Тајван и Украјина.
“Стратегија економске безбедности је стратегија безбедности. И у томе, Европски парламент мора да игра фундаменталну улогу, јер говоримо о суштински политичком питању које утиче на нашу демократију и место Европе у свету“, закључио је Борељ.
Fon der Lajen: EU da zadrži zajednički i koherentan stav prema Kini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: Односи ЕУ и Кине сложени, неизбежно да постоје различити интереси се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.