Украјина позвала Лулу да посети ту земљу и “увери се у последице инвазије“

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Apr.2023, 19:18

Украјина позвала Лулу да посети ту земљу и “увери се у последице инвазије“

Влада Украјине послала је данас позив бразилском председнику Луизу Инасију Лули да Силви да посети ту земљу и “лично се увери у последице руске инвазије“, истовремено критикујући његово настојање да посредује у мировним преговорима између Украјине и Русије. Фото: Танјуг/АР/Gustavo >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Moreno Ројтерс наводи да је до овог позива дошло дан након што је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетио Лулу у Бразилу.
Портпарол украјинског министарства спољних послова Олег Николенко потврдио је на друштвеним мрежама да је Лула позван да посети Кијев, “како би разумео праве узроке руске агресије и њене последице по глобалну безбедност“.
Он је рекао да Украјина са интересовањем прати Лулине напоре да пронађе решење за рат, али да није прихватила да се “жртва и агресор“ третирају на исти начин.
Николенко је одбацио Лулине коментаре како САД и ЕУ продужавају сукоб у Украјини тиме што шаљу оружје Кијеву.
Лулин предлог, заснован на бразилској традицији неинтервенције и отворене дипломатије, позива групу земаља које нису укључене у рат да учествују у мировним преговорима између Русије и Украјине.
Тај предлог је подржао Кремљ, али је међу западнимн земљама само француски председник Емануел Макрон поздравио Лулину мировну иницијативу.
Бразилски председник је такође изјавио да Русија треба да врати територију на коју је извршила инвазију прошле године, али је сугерисао да би Украјина морала да Русији препусти Крим, што је предлог који украјински председник Володимир Зеленски потпуно одбацује.
Европска унија је одбацила Лулину сугестију да су за рат криве и Украјина и Русија.
Fon der Lajen: EU da zadrži zajednički i koherentan stav prema Kini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Украјина позвала Лулу да посети ту земљу и “увери се у последице инвазије“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.