Дачић: Чланство тзв. Косова у Савету Европе неће бити на дневном реду сутрашњег састанка

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Apr.2023, 16:10

Дачић: Чланство тзв. Косова у Савету Европе неће бити на дневном реду сутрашњег састанка

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Стразбуру да на сутрашњој седници Комитета министара Савета Европе неће бити разговора о чланству тзв. Косова у тој организацији. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић „Чињеница да неко о томе прича, као и о визној либерализацији, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у данима када се обележава 10 година од потписивања Бриселског споразума, из ког они ништа нису спровели, представља један акт великог лицемерја и безобразлука према Републици Србији“, поручио је Дачић у изјави новинарима у Стразбуру, где присуствује обележавању 20 година чланства Србије у СЕ.
Како је навео, у овом тренутку је неизвесно када ће и да ли ће се то питање наћи на дневном реду док неке земље, предвођене Немачком, сматрају да то хитно треба да буде урађено.
„Тек када се буде формирала Заједница српских општина, може да се разговара о нечем другом“, рекао је Дачић и подсетио да се Приштина на то обавезала пре 10 година.
Он је навео да ће у мају почети разговори на високом нивоу на тему формирања ЗСО и упитао „како неко може да предлаже чланство у Савету Европе, а да још нису почели разговори о тачки број један неког споразума“. Он је истакао да се нису стекли услови за расправу о чланству тзв. Косова у Савету Европе, те да би тако нешто било супротно идеји да се покаже јединство пред и на самом самиту Савета Европе у Рејкјавику.
„Изнели смо наше мишљење, али да ли ће и колико оно бити уважено, а пре свега од стране Немачке, видећемо у наредном периоду“, навео је Дачић.
Додао је да Приштина рачуна да има обезбеђену већину, међутим, како је истакао, велики број земаља који је признао независност тзв. Косова, сматра да сада није тренутак да се разговара о чланству у Савету Европе.
„Извесно је да то неће и не може бити на судтрашњој седници јер се не налази на дневном реду и није припремљен материјал за ту тачку“, рекао је Дачић.
Он је додао да је могуће да ће неко затражити додатну седницу тим поводом за неки други дан.
„У сваком случају, притисак је велики“, поручио је шеф српске дипломатије.
Говорећи о одлуци Савета Европе да грађани Косова добију визну либерализацију, Дачић је рекао да је то „срамотан вид истицања поруке да Косово, у ствари, не мора ништа да спроводи“.
„Каква је то награда за некога ко 10 година одбија да реализује оно што је потписано Бриселским споразумом. У том смислу, то је веома лоша одлука и веома лоша порука за читав преговарачки процес и процес нормализације“, поручио је он, истакавши да је формирање ЗСО тачка број један.
На питање новинара како данас гледа на потписивање Бриселског споразума, Дачић је одговорио да је тим чином Србија показала да верује да међународна заједница стоји иза дијалога који организује.
„Споразум није супротан нашим националним и државним интересима. Он не значи никакво признање“, поручио је министар. Он је истакао да се у Бриселском споразуму не спомиње никакво чланство у међународним организацијама, већ да обе стране могу да се, у начелу, баве евроспким интеграцијама.
„Тај споразум је донео могућност формирања Заједнице српских општина. Да је то безначајно, вероватно би Албанци то одавно формирали. То јесте кључно и важно и зато мислим да, са правом, говоримо да формирање ЗСО мора да буде тачка број један“, подвукао је Дачић.
Дачић је додао да се некоме жури, али да Србија жели да избегне још једну превару.
„Албанци су преварили и Европску унију и нас и читав свет. Зато ми то морамо да спречимо и зато је тачка број један формирање Заједнице српских општина“, поручио је министар спољних послова.
Srpska lista: Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дачић: Чланство тзв. Косова у Савету Европе неће бити на дневном реду сутрашњег састанка се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.