Макрон задужио саветника да с Кином договори оквир за преговоре Кијева и Москве

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Apr.2023, 13:46

Макрон задужио саветника да с Кином договори оквир за преговоре Кијева и Москве

Француски председник Емануел Макрон задужио је свог саветника за спољну политику, Емануела Бона, да ради са највишим кинеским дипломатом Ванг Јијем на успостављању оквира, који би могао да се користи као основа за будуће мировне преговоре Русије и Украјине. Фото: Танјуг/Ludovic >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Marin, Pool via AP Макрон жели помоћ Кине у покушају да приведе Москву и Кијев за преговарачки сто, а француски председник планира да преговори почну овога лета, објавио је данас Блумберг, позивајући се на добро обавештене неименоване изворе.
Француска стратегија предвиђа да се разговори између Русије и Украјине одрже већ овог лета, уколико све буде текло по плану, рекли су извори. Сви будући преговори зависили би од неколико услова, укључујући успешну украјинску пролец́ну офанзиву, која би требало да оснажи позицију Кијева током преговора, истакли су извори.
Они су навели да је реалан циљ напредовање украјинске војске од 30 километара на југу током пролећне офанзиве.
Према изворима, Макронов план би се ослањао на дугорочне безбедносне гаранције за Украјину, које би имале за циљ да одврате Русију од будућих аката агресије.
Савезници тек треба да изнесу специфичне мере које треба да буду договорене на самиту лидера НАТО у Литванији у јулу, а имаће за циљ да помогну Украјини да модернизује своје оружане снаге.
Званичник из Макроновог кабинета потврдио је план да Бон разговара са Вангом, али је одбио да коментарише детаље. Француски председник, током недавног боравка у Кини, није испунио свој циљ да убеди кинеског председника Си Ђинпинга да разговара са украјинским председником Володимиром Зеленским.
Није јасно да ли Макрон има подршку за свој план од Кијева и његових савезника, од којих су многи одбацили предлоге о прекиду ватре који би Русији омогућили да задржи заузете територије, указује Блумберг.
Многе земље су скептичне да Кина може да буде неутрални посредник, с обзиром на њено „неограничено пријатељство“ са Русијом.
Шефови дипломатија земаља Г7, укључујући Француску, подржали су протеклог викенда „формулу мира“ коју је предложио украјински председник Володимир Зеленски, а предвиђа потпуно повлачење свих руских трупа са украјинске територије.
Borelj: Napadnut ambasador EU u Sudanu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Макрон задужио саветника да с Кином договори оквир за преговоре Кијева и Москве се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.