Да ли сте чули за урбане легенде о “проклетом судији“ и “жени у црном“?

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 18:14

Да ли сте чули за урбане легенде о “проклетом судији“ и “жени у црном“?

Сваки град у својој историји крије мноштво интересантних прича, чија ће истинитост увек бити дискутабилна, а на којима се темељи његова историја, макар она у предањима, и социјално понашање његових житеља. Фото: Градске инфо Такве приче називамо урбаним легендама и њих је на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << овом подручју заиста много.
Прича о проклетом судији Датира из друге половине 19. века. Њен главни актер је судија Фрањо Шимић.
Уколико је веровати легенди судија Шимић је учествовао у суђењу групи особа оптужених за убиство, међутим, иако никада нису прикупљени сви потребни докази да би се неко прогласио кривим, судија је одлучио да донесе пресуду и људе оптужи за убиство и без потребних доказа, само на основу спекулација.
Прича каже да је мајка једног од осуђених за убиство, том приликом проклела Фрању Шимића, након чега се његов живот тотално изменио.
Наиме, судија је постао проклет, а у његовој кући на Телепу почела су да се одвијају чудна дешавања.
Пролазници би говорили како се из куће чују некаква звона, те како кроз прозоре колају разне тамне сенке које их плаше.
Преминуо је у чудним околностима, а његова кућа, али и сам судија, врло брзо проглашени су проклетим!
Постоји и друга верзија ове урбане легенде која заговара теорију да судију Шимића није проклела мајка невино оптуженог, већ је до ових мрачних дешавања дошло услед његовог бављења црном магијом.
Ипак, како и приличи урбаним легендама не постоје никакви докази који би могли доказати нити једну, нити другу теорију.
Фото: Pixabay/Daniel_B_photos Прича о жени у црном Ова прича преноси се са колена на колено и датира још из 18. века, те слободно можемо рећи да важи за једну од најпознатијих урбаних легенди у нашем граду.
Уколико је веровати легенди дух жене у црном појављује се ноћу у подножју Петроварадинске тврђаве, где уплакана шета крај Дунава.
Обучена у дугачки црни плашт, она неутешно плаче, а они који тврде да су имали близак сусрет са њом кажу да су мистериозну жену покушали да зауставе и утеше, али да је она само незаинтересовано прошла поред њих.
Постоји две верзије приче које дају одговор на ово питање.
Прва, жену у црном представља младом девојком која је свог супруга чекала да се врати са далеког пута, а када се он није вратио, њено срце је пукло од туге.
Друга верзија приче жену у црном представља превареном женом сломљеног срца, која је због партнерове преваре себи одузела живот скочивши са литице тврђаве.
Уколико је веровати Новосађанима који мисле да је ова верзија приче истинита, некада се по ноћи могу чути и њени врисци као у моментима пада.
Иако у приче о духовима не верујемо, неретко је да се и дан данас међу Новосађанима може чути да распредају о овој урбаној легенди.
Многи се куну да су је видели, макар издалека. Међутим, историјски докази, нити било какве чињенице које би поткрепиле ову причу не постоје!
Веома је могуће да би се оном ко верује у овакве легенде свака девојка обучена у црно, те из неког разлога намрштена, која би прошла тврђавом, учинила као обистињење легенде која у Новом Саду живи неколико стотина година.
Фото: Wikimedia Commons/Zach Guinta Постоји још велики број урбаних легенди, међутим, оне су ту највише да би нас забавиле и заинтригирале, а колико ћемо веровати у њих, то на крају крајева увек зависи од нас самих, јер знате да увек тежимо да видимо оне ствари које поткрепљују уверења која смо већ давно формирали.
Иако су смештене у давну историју, ове урбане легенде и даље живе и преносе се са колена на колено, а да их неће обрисати ни све дигиталније време које долази потврђује чињеница да је и вештачка интелигенција упозната са њиховим постојањем.
Da li je detinjstvo bilo lepše pre 30 godina ili danas?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли сте чули за урбане легенде о “проклетом судији“ и “жени у црном“? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.