Украјина намерава да преко Пољске поново отвори транзит хране и житарица

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 14:59

Украјина намерава да преко Пољске поново отвори транзит хране и житарица

Украјина има за циљ да поново отвори транзит хране и житарица преко Пољске као „први корак“ ка окончању забране увоза, током данашњих разговора у Варшави, у тренутку када су неке земље увеле забране на увоз из Украјине како би заштитиле своја пољопривредна тржишта. FIФото: Танјуг/AP >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Photo/Vadim Ghirda Пољска и Мађарска најавиле су у суботу забрану увоза појединих производа из Украјине, пренео је Ројтерс.
Словачка је најавила данас да ће учинити исто, а друге земље у централној и источној Европи саопштиле су да, такође, разматрају сличне мере. Поједине црноморске луке су блокиране након руског напада на Украјину у фебруару прошле године и велике количине украјинског жита, које је јефтиније од оног произведеног у Европској унији, завршило је у земљама средње Европе.
Локални пољопривредни произвођачи наводе да је то снизило цене и смањило њихову продају, због чега су владе затражиле од Европске уније да реагује.
„Први корак, по нашем мишљењу, требало би да буде отварање транзита, јер је он прилично важан и то је оно што треба учинити безусловно и након тога ћемо разговарати о другим стварима“, рекао је украјински министар пољопривреде Никола Солски.
Око 10 одсто прехрамбене робе Украјина извози преко пољске границе, навео је Солски на Телеграму, апликацији за размену порука. Испоруке у Мађарску чине око шест одсто украјинског пољопривредног извоза, рекао је он.
Украјина ће ове седмице водити додатне разговоре у Румунији у среду, а у Словачкој у четвртак, додао је Солски.
Пољски ембарго, који је на снази од суботе увече, примењује се за транзит жита да би се зауставио његов улазак на пољско тржиште.
У Варшави би данас требало да почну преговори између Украјине и Пољске, изјавио је пољски министар пољопривреде Роберт Телус за телевизију ТВП Инфо. Кијев је саопштио да је иницијатива, коју су уз посредовање УН омогуц́иле безбедан црноморски извоз украјинског жита, у опасности од гашења након што је Русија блокирала инспекције бродова учесника у турским водама.
Украјинске црноморске луке су блокиране након руског напада прошле године, али приступ до њих три је одобрен у јулу, према споразуму између Москве и Кијева, чији су посредници били Уједињене нације и Турске. Споразум, намењен да помогне у ублажавању глобалне кризе хране, продужен је прошлог месеца, али Украјина је саопштила да је број теретних бродова који пролазе кроз Босфор носец́и украјинске пољопривредне производе критично низак.
EU ove nedelje razmatra mere zabrane pojedinih članica na uvoz ukrajinskog žita

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Украјина намерава да преко Пољске поново отвори транзит хране и житарица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.