Кинески држављанин ухапшен у Пакистану због богохуљења

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 14:53

Кинески држављанин ухапшен у Пакистану због богохуљења

Пакистанска полиција ухапсила је кинеског држављанина под оптужбом за богохуљење након што је наводно вређао ислам и пророка Мухамеда, саопштила је данас полиција. Фото: Танјуг/Planet Labs PBC via AP Према пакистанским контроверзним законима, за кривично дело богохуљења предвиђена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је смртна казна, преноси Асошиејтед прес.
Полиција је саопштила да је кинески држављанин Тиан ухапшен у недељу увече, неколико сати након што су стотине становника и радника, који раде на изградњи бране, блокирали кључни аутопут и окупили се захтевајући његово хапшење. Протест је одржан у граду Комела, који се налази у близини бране Дасу, највећег хидроенергетског пројекта у Пакистану, у провинцији Хајбер Пахтунва, која се граничи са Авганистаном, рекао је шеф локалне полиције Насир Кан.
Кан је рекао да су полицајци брзо одговорили на протесте тако што су „спасили и ухапсили“ кинеског држављанина. Према његовим речима, оптужбе су произашле због несугласица на радном месту, јер је Тиан наводно укорио два локална возача зато што су превише радног времена одвајали за молитву, док су остали радници тврдили да је „увредио пророка“.
Полиција је саопштила да ће Тиану, који је био задужен за тешки транспорт на пројекту, бити суђено по законима о богохуљењу ако истражитељи докажу да је увредио ислам. Из кинеске амбасаде у Исламабаду није било коментара.
АП наводи да су напади и линчовања људи оптужених за богохуљење уобичајени су у Пакистану.
Групе за људска права кажу да су оптужбе за богохуљење често коришћене за застрашивање верских мањина и поравнање личних рачуна. Видео снимци који круже друштвеним мрежама приказују бесну руљу која демонстрира испред великог комплекса у коме се налазе кинески и пакистански грађевински радници у Комели. Може се чути како демонстранти скандирају „Бог је велики“, док снаге безбедности пуцају у ваздух како би растерале масу.
Иако су хапшења муслимана и немуслимана под оптужбом за богохуљење уобичајена у Пакистану, странци су ретко међу ухапшенима, наводи АП.
Како подсећа агенција, 2021. године мафија је линчовала мушкарца из Шри Ланке у спортској фабрици у источној провинцији Пенџаб и касније јавно спалила његово тело због навода да је скрнавио постере са именом пророка Мухамеда. Пре неколико дана полиција је у Пенџабу ухапсила муслиманку под оптужбом за богохуљење, након што је она наводно тврдила да је исламски пророк. Она је приведена у својој кући док се гомила људи окупила напољу захтевајуц́и њено линчовање.
Moskalkova: Nijedno međunarodno telo nije reagovalo na rusofobiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кинески држављанин ухапшен у Пакистану због богохуљења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.