Холандска обавештајна служба: Кина највећа претња по нашу економску безбедност

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 13:33

Холандска обавештајна служба: Кина највећа претња по нашу економску безбедност

Кина је највећа претња по економску безбедност Холандије, упозорила је данас холандска обавештајна служба у својој годишњој процени претњи, које, као је навела, укључују комерцијалну шпијунажу и тајне инвестиције.
У осврту на руски напад на Украјину, холандска обавештајна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << служба навела је да Русија представља велику претњу по националну безбедност, преноси Ројтерс.
Општа обавештајно-безбедносна служба, позната под акронимом АИВД, навела је у извештају за 2022. годину да, иако Холандија сматра Кину главним трговинским партнером, њене војне амбиције подстичу покушаје да се прибави холандска технологија и технологија са запада.
„Кинеске компаније и образовне институције понекад су цењени партнери холандским институцијама. Истовремено, ова земља представља највећу претњу холандској економској безбедности“, навела је агенција.
Како тврди, Кина користи, како легитимне инвестиције, корпоративна преузимања и академску сарадњу, тако и нелегалну шпијунажу, инсајдере, тајне инвестиције и нелегални извоз. „Холандске компаније, образовне институције и научници су редовне жртве тога“, навела је агенција.
Ројтерс преноси да је главна мета компанија за производњу полупроводника АСМЛ, чије је седиште у граду Велдховену на југу Холандије и која је највећи светски добављач машина за литографију, које се користе за прављење компјутерских чипова.
За компанију АСМЛ Кина је треће највеће тржиште.
Кина осудила нове америчке санкције због наводне трговине фентанилом

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Холандска обавештајна служба: Кина највећа претња по нашу економску безбедност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.