Мелони предлаже “Матеи“ план као вид сарадње између ЕУ и Африке

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 11:45

Мелони предлаже “Матеи“ план као вид сарадње између ЕУ и Африке

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони покушаће да прогура и оснажи такозвани “Матеи“ план, који је описала као “врли модел сарадње и раста“ између ЕУ и афричких земаља, који је састављен са намером да се супротстави исламистичком радикализму, промовише друштвену стабилизацију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и подржи економски развој улагањем у стратешке секторе као што је енергетика, пренео је данас Еурактив. Фото: Танјуг/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert Приоритетни циљеви италијанске извршне власти, што се тиче националних интереса, су двоструки: да постане енергетско чвориште за Европу, и да обузда миграционе токове, који су последњих месеци оптеретили пристаништа у Италији, преноси тај портал.
“Мислим да Матеи план производи много више од напора који је потребан за италијански национални интерес, за европски интерес, за стабилност континента на коме можда последњих година нисмо урадили довољно“, рекла је Мелони. Она је у суботу учествовала на трилатералном састанку са председником Афричке уније Мусом Факијем Махаматом и сомалијским председником Хасаном Шеиком Мохамудом, на којем су разговарали о сарадњи између Италије, Етиопије и Сомалије, стабилности на Рогу Африке и миграцијама ка Европи.
“Постоји подршка која је овој нацији потребна, посебно финансијска. Ми се тиме бавимо, баш као што радимо у Тунису, да подржимо деблокаду финансирања и подржимо финансијску сигурност која онда омогућава даља улагања. То је веома осетљиво питање“, рекла је Мелони новинарима.
Матеи план ће бити детаљно представљен на међувладином самиту Италија-Африка у октобру. “Радимо на томе, слушамо и укључујемо афричке земље“, навела је Мелони.
Италијански шеф дипломатије Антонио Тајани је навео да, уколико Европа не инвестира, Кина и Русија ће ући и “на Африку гледати као на континент који треба колонисати, а ми на њу као на пријатељски континент“.
Šojgu izvestio Putina: Više od 25.000 vojnika učestvuje u vežbama Pacifičke flote

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мелони предлаже “Матеи“ план као вид сарадње између ЕУ и Африке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.