Када једете зеље, у вашем организму догађају се три сјајне ствари

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 11:30

Када једете зеље, у вашем организму догађају се три сјајне ствари

3 благотворних дејства зеља по наше здравље – ево зашто треба да га једете овог пролећа. Фото: Pexels/Kindel media Зеље је јестива самоникла биљка која је врло приступачна на нашем поднебљу, а осим што је врло укусна, садржи и озбиљне хранљиве вредности које позитивно утичу на здравље >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << организма.
Од зеља можете спремати чорбе, сармице, користити га у припреми рижота, правити пите или их стављате као додатак проји, а за јело се користе највише млади листови зеља, пре цветања.
Свеже зеље богато је витаминима Ц, К, А и витаминима Б групе, а од минерала садржи магнезијум, гвожђе, фосфор, калцијум, калијум. Садрћи и фолне киселине и вредне беланчевине, а 100 г има само 4г угљених хидрата, 83г воде и 26 калорија, па је зеље идеална намирница за све који желе да смршају и сачувају витку линију.
Витамини Б групе највише се налазе у месу, па је зеље одличан извор ових витамина за особе које бирају вегански или вегетаријански начин исхране.
Представљамо вам 3 благотворних дејства зеља по наше здравље: 1. Детоксикација и мршављење Пролеће је савршен периодза детокс и чишћење организма од токсина који су се накупили у телу преко зиме. Зеље је одлично за детоксикацију јер је природи диуретик.
Током детоксикације смањује се унос хране и бира се искључиво свежа, органска и здрава исхрана, а зеље обилује витаминима и минералиа које ће на природан начин онахранити организам и помоћи вам да га брже и лакше прочистите. Порција зеља одлично ће утицати и на вашу пробаву и сјајан је природни лек против затвора. Само пазите на количину, јер веће количине зеља могу изазвати дијареју.
Чорба од зеља ће вас лако заситити, али ако је припремите са мало уља, може бити идеалан оброк ако сте на дијети. Јела од зеља су добар избор за све који желе да смршају.
2. Јача имунитет Зеље је одличан извор витамина Ц који је пресудан за добро функционисање одбрамбеног система. Око 100 г лишц́а зеља садржи око 80% препорученог дневног уноса витамина Ц. Ова биљка има снажне антибактеријске и противупалне особине. Ако желите да добијете из зеља праву дозу витамина Ц, онда га немојте дуго кувати, већ користите свеже листове зеља за салату.
3. Добро делује на вид и кожу Стабљике и лиске зеља садрже велике количине витамина Ц који има антибактеријска својства, али и витамина А који је неопходан за здравље очију и леп тен. Витамин А је од суштинског значаја за одржавање коже, косе и слузокоже здравом. Често се у козметичким производима за негу коже и косе у саставу појављују ова два витамина, а сада их можете уносити и на природан начин ако исхрану уврстите лековито зеље. Такође, витамин А подржава здравље очију. Око 100 г сировог лишћа зеља садржи довољњу количину витамина А за задовољење дневних потреба организма.
Konzumiranje određene hrane, može smanjiti želju za slatkišima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Када једете зеље, у вашем организму догађају се три сјајне ствари се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.