Православни верници славе Васкрсни понедељак

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 07:00

Православни верници славе Васкрсни понедељак

Српска православна црква и верници данас славе Васкрсни понедељак, други дан Васкрса, којим започиње Светла недеља. Фото: PrtSc/Епархија рашко-призренска
На Светли понедељак богослужење је исто као и за Васкрс и после возгласа свештеника, почиње песмом трикратног „Христос >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << воскресе“.
На јутрењу пре шестопсалмија, такође, увек се пева „Христос воскресе“ три пута и тек потом се чита шестопсалмије.
Цела Светла седмица сматра се продужетком једног дана – Васкрса.
На Васкрсни понедељак се настављају гозбе и весеља, на коме се угошћавају рођаци, кумови, комшије и пријатељи. То је време када се окупља родбина и из удаљенијих крајева, а у многим местима се организују литије, укључујући и манастир Хиландар.
Тамо, рано изјутра, по завршеној служби у храму, монаси излазе из манастирске порте, носећи Црквене предмете, на челу са иконом Богородице Тројеручице.
Крећући се лаганим ходом у поворци, поју сво време тропаре Богородици и обилазе места: Крст цара Душана, спомен место Богородици подигнуто на месту где је угинула мазга која је донела икону Богородице Тројеручице из Јерусалима, костурницу где се чувају кости упокојених монаха, а онда се враћају у манастир и поново улазе у храм.
У Србији, претежно у војвођанским селима, задржао се обичај поливања девојака на васкршњи понедељак, када млади момци обилазе фијакерима или каруцама девојке у селу и са собом воде тамбураше или сами свирају, али носе кантицу или ћуп помоћу којег ће полити девојку.
Симболично, поливање водом представља спирање пређашњих девојачких греха, а то такође подсећа и на то како је Исус својим апостолима опрао ноге. Поред тога, сматрало се да што више неки момак полије девојку, значи да је већа шанса да ће је запросити. Након тога, девојка их служи фарбаним јајима, колачима и вином, а понекад заигра с њима и коло.
Васкрсни понедељак се у појединим местима зове и побусани понедељак, јер по народном обичају, треба побусати гробове умрлих сродника бусењем зелене траве.
Према веровању и обичају, тај дан је посвећен упокојенима и стога треба отићи на гробље и запалити свећу, уредити гробље, однети фарбана јаја на гроб јер је тај дан посвећен упокојенима.
Други дан Васкрса је у Србији нерадни дан. Током ове седмице се не пости средом и петком.
Верници се поздрављају са „Христос васкрсе – Ваистину васкрсе“ све до Спасовдана.

Влада Србије усвојила пакет мера договорен на састанку Вучића са Србима са КиМ

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Православни верници славе Васкрсни понедељак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.