Новосадске занатлије: Казани Мандарић (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Apr.2023, 18:01

Новосадске занатлије: Казани Мандарић (ФОТО/ВИДЕО)

Први патент ракијског казана израђен је 1905. године од стране новосадског занатлије Милана Јовановића. Дан данас се по овом патенту прави казан за ракију, наравно уз одређене технолошке иновације. То је потврдио и наш саговорник Ђорђе Мандарић који израђује казане за ракију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Новом Саду.
На Тргу Марије Трандафил 18 у Новом Саду налази се фирма „Казани Мандарић“ у коме Ђорђе заједно са својим помоћником Станком прави казане за ракију за своје муштерије.
Ђорђе је научио овај занат од свог оца и наследио радионицу која је отворена на истом месту још 1965. године. Још у 18. веку су казанџије развиле занат на овим просторима, додуше нису сви израђивали казане за ракију, већ само посуде од бакра, данас Ђорђе представља једног од неколицине казанџија у читавој Србији.
Наравно са развојем технологије, основане су и фабрике које на индустријски начин производе казане за ракију. Иако су они знатно јефтинији од кованих казана, какве израђују у фирми Мандарић, наш саговорник истиче да људи препознају разлику у квалитету и да су вољни да дају новац за ручно израђен казан.
Ђорђе напомиње да су његове муштерије обично људи са села, који живе у кућама, пошто је потребно простора за припремање ракије. Процес израде казана је још комплекснији и састоји се из више делова.
Ђорђе открива да је за комплетирање једног казана потребно минимум 2 недеље. Комплексност овог заната се састоји у томе да је за израду једног ракијског казана потрбно знање из више сфера. Потребно је савладати ковачки занат ради ковања бакра, имати искуства у раду са различитим алатом попут дрвених и гвоздених чекића, али и поседовати одређено знање из машинства, како би се један казан склопио на функционалан начин.
У данашње време, се све ређе сусрећемо са оваквом врстом ручног рада, јер се при њему морате испрљати и добро ознојити. Управо ове разлоге истиче и Ђорђе, који открива да нема млађег наследника у овом послу и да се он ни не наслућује. На срећу његових муштерија, он није близу краја радног века, а самим тим није ни фирма „Казани Мандарић“.
Како се праве казани за ракију по рецепту породице Мандарић, али како се прави и сама ракија помоћу ових казана можете погледати у нашем видео прилогу.
Novosadske zanatlije: Draganini ručno vezeni cegeri – „Končići.rs“ (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадске занатлије: Казани Мандарић (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.