НБС: Инвеститори објаснили зашто Србију виде као добру инвестициону дестинацију

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Apr.2023, 12:28

НБС: Инвеститори објаснили зашто Србију виде као добру инвестициону дестинацију

Релативна стабилност девизњог курса динара према евру и у периоду највећих шокова из екстерног окружења, континуитет доказано добрих економских политика, посвећеност спровођењу структурних реформи и континуирано унапређење пословног амбијента, непрекинут инвестициони >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << циклус, висок ниво капиталних инвестиција и диверсификовама извозна база, разлози су због којих инвеститори Србију виде као добру инвестициону дестинацију. Фото: Народна банка Србије То је наведено у саопштењу Народне банке Србије (НБС), а после састанка гувернера Јоргованке Табаковић са великим бројем водећих глобалних инвеститора током пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Светске банке. Табаковић је инвеститорима представила резултате Србије и детаљно образложила макроекономска кретања у Србији, као и реформе које су планиране за наредни период и макроекономске пројекције за средњорочни период.
Представници инвеститора похвалили су Србију за постигнуте резултате и у условима изражених глобалних неизвесности и испреплетаних јаких шокова, указује се у саопштењу. Међу добрим резултатима јесте извоз прерађивачке индустрије који је од 2019. године закључно са прошлом годином повећан са 16,1 на 23,4 милијарде евра, док је извоз услуга повећан са 6,9 на 11,1 милијарди евра.
У претходне три године, Србија је привукла 11,3 милијарди евра страних директних инвестиција, од чега је 6,2 милијарде евра било усмерено у извозно оријентисане секторе.
Ове године Србија ће, додаје се, достићи укупан извоз роба и услуга од најмање 42 милијарде евра. Из кабинета гувернера указују да инвеститори похваљују и рекордне девизне резерве од 21,4 млрд евра на крају марта, јак и отпоран банкарски сектор, континуирани привредни раст Србије и очекивано враћање на стопе привредног раста од 4 одсто, нова фискална правила и добре јавне финансије уз смањење учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу на 51,1 одсто у фебруару и очекивано даље смањење фискалног дефицита упркос високим капиталним инвестицијама, као и очекиване реформе у енергетском сектору уз раст учешћа обновљивих извора енергије.
Mali: Inflacija u Srbiji biće prepolovljena do kraja godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак НБС: Инвеститори објаснили зашто Србију виде као добру инвестициону дестинацију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.