Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Apr.2023, 05:00
Рецепт дана: Печена глазирана шунка
Досадила вам је класична кувана шунка и желите да је припремите на другачији начин? Глазирајте је и испеците у рерни. Управо је ово једна од најпопуларнијих метода припреме шунке за Ускрс у последње време.
Фото: Pixabay/ikcinicki
Састојци:
1 шунка (око 3-4 кг)
2 ловорова листа
1 гранчица >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рузмарина
1 средњи лук
2 средње шаргарепе
1 велики корен целера
1 корен першуна
1 мала кашика бибера у зрну
Састојци за глазуру:
80 грама меда
2 велике кашике дижон сенфа
1 мала кашика смеђег шећера
Припрема:
Шаргарепу, целер и першун и исеците их на неколико ситних делова. Очистите лук и исеците га на пола. Оперите шунку под млазом млаке воде. Ставите у виши и дубљи суд, додајте поврће (шаргарепа, целер, лук) и зачине, а на поврће ставите шунку. Затим у посуду сипајте воду у количини која је потребна да потпуно покрије шунку. Ставите на средњу ватру, поклопите и кувајте око сат времена. Након тога скините шунку са ватре и оставите је у овој води 30 минута. Већина комерцијалних шунка се продаје без коже, али ако сте случајно набавили ону са кожом, уклоните је у овом тренутку након кувања и одмора. За шунку без коже само наставите са припремом према рецепту. Помешајте сенф, мед и шећер. Сада шунку ставите у плех обложен алуминијумском фолијом, захваљујући којој се шећер из глазуре неће лепити за плех и изгорети. На врху шунке оштрим ножем направите мали рез и премажите га са свих страна половином припремљене глазуре. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени Целзијуса 20 минута, па извадите из рерне и прелијте остатком глазуре. Вратите у рерну и пеците још 30-40 минута, док површина не постане скоро тамно смеђа и лепљива. Извадите шунку из рерне и оставите да одстоји око 20 минута пре резања.
Пријатно!
Šta se dešava u vašem telu ako unesete više soli nego što vam je potrebno?
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Рецепт дана: Печена глазирана шунка се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.