Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 18:00
Сезона младог лука је! Једите га што више овог Ускрса!
Сви га знамо и зовемо млади лук јер је карактеристичан за ово доба године.
Фото: Pixabay/ArmbrustAnna
Најпопуларнија је током ускршњих празника, након чега учесталост конзумирања младог лука почиње значајно да опада.
Лук је храна коју треба јести сваки дан.
Многима сметају укус и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мирис лука, али то није разлог да га не једете. Укус и мирис можете ублажити додавањем у салате, варива, омиљено поврће или у разне комбинације.
Лук крије бројне здравствене предности, а свакодневна конзумација може вам помоћи у:
Смањење нивоа шећера у крви
Регулација нивоа холестерола
Регулација нивоа крвног притиска
Смањење ризика од рака, посебно рака дебелог црева
Ублажавање хроничне упале у телу
Смањење слободних радикала
За лековитост лука заслужна су и једињења која су одговорна за тај непријатан мирис и укус. Кверцетин је најпознатији састојак лука и има моћна антиинфламаторна својства. Добар је извор тиамина, витамина Б6, фолне киселине, магнезијума, фосфора и цинка. Одличан је извор дијеталних влакана, витамина А, Ц, К, рибофлавина, калцијума, гвожђа, калијума и мангана.
Da li znate zašto za Uskrs jedemo šunku, jaja i jagnjetinu?
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сезона младог лука је! Једите га што више овог Ускрса! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.