Здраве намирнице које могу да једу дијабетичари

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 16:01

Здраве намирнице које могу да једу дијабетичари

Када болујете од дијабетеса, кључно је да обратите пажњу шта треба да једете, а шта избегавате. Бројни стручњаци за дијабетес и нутриционисти издвајају 4 здрава хранљива састојка (влакна, омега-3 масне киселине, калцијум и витамин Д) која су важна у исхрани дијабетичара. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels/Zis foodnatureart Пасуљ Пасуљ је богат влакнима која вам помажу да се осећате сито, стабилизује шећер у крви и чак снижава холестерол. Добар је извор калцијума, минерала за који истраживања показују да може помоћи у сагоревању телесне масти. У ½ шоље белог пасуља, добићете скоро 100 мг калцијума, што је око 10% вашег дневног уноса. Пасуљ је одличан извор протеина. За разлику од других протеина које обично једете (попут црвеног меса), пасуљ има мало засићених масти, што може довести до срчаних обољења.
Млечни производи Нећете наћи бољи извор калцијума и витамина Д од млечних производа као што су млеко, сир и јогурт. Једна студија је открила да су жене које су конзумирале више од 1.200 мг калцијума и више од 800 ИУ (међународних јединица) витамина Д дневно имале 33% мање шансе да развију дијабетес од оних које су конзумирале мање калцијума и витамина Д. Пијте млеко уз неке оброке уместо сокова, једите јогурт или сир као ужину или десерт.
Лосос Лосос је богат извор омега 3 масних киселина, здравих масти које смањују ризик од срчаних обољења, смањују струк, упале и побољшавају инсулинску резистенцију. Лосос је такође један од најбољих немлечних извора витамина Д.
Туна Још једна здрава риба богата омега 3 масним киселинама и витамином Д. Али туњевина може да садржи живу, једињење које у великим дозама може да изазове неуролошке проблеме. Да бисте били сигурни, ограничите унос туњевине на 350 г недељно. 5. Јечам Једна од најздравијих житарица, коју вероватно не једете, богата је врстом растворљивих влакана која се називају бета глукан. Истраживања показују да бета глукан може смањити укупни и ЛДЛ холестерол тако што инхибира способност тела да га апсорбује. Конзумирање само 3 грама дневно може смањити холестерол за 8%. Захваљујући обиљу влакана, јечам такође може помоћи у стабилизацији шећера у крви.
Oраси Само десетак ораха обезбеђује скоро 2 г влакана плус 2,6 г алфа-линоленске киселине. Али пошто садрже много калорија, пазите на свој унос ако пазите на своју тежину. Можете их јести уместо грицкалица или их додати у своје омиљене салате.
Путер од кикирикија Веровали или не, неке студије повезују путер од кикирикија са смањеним ризиком од дијабетеса. Разлог може бити тај што 2 супене кашике имају скоро 2 грама влакана. А пошто садржи углавном мононезасићене масти, сматра се здравим за срце. Обратите пажњу на величину порције јер садржи пуно калорија.
Тамна чоколада Богата флавоноидним антиоксидансима, може помоћи у побољшању доброг и лошег холестерола и смањењу крвног притиска. 
Hrana koju nikako ne smete jesti za večeru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Здраве намирнице које могу да једу дијабетичари се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.