Ево зашто је спанаћ супер храна!

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 15:02

Ево зашто је спанаћ супер храна!

Иако, можда понекад потцењен, спанаћ је супер здрава намирница коју свако треба да конзумира што чешће. Његове здравствене предности су бројне, а ми вам доносимо шест најважнијих. Фото: Pixabay/ponce_photography Ако тражите супер здраву и квалитетну храну, спанаћ је дефинитивно ваш избор. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
За почетак, може се похвалити благим земљаним укусом, што је идеално ако не уживате у горчини кеља или слаткоћи зелене салате. Такође је невероватно лако додати и свеж и смрзнути спанаћ у рецепте, било да правите смутије богает хранљивим састојцима или кувате обилан гулаш. Ако спанаћ већ није уобичајен додатак вашим салатама, тестенинама, омлетима, супама и смутијима, његов значај за здравље ће вас инспирисати да што пре одете у продавницу. Ово су све здраве, нутритивне предности спанаћа.
Спанаћ је богат антиоксидансима Спанаћ је богат разним антиоксидансима, као што су лутеин, бета-каротен и витамин Ц. Ово је неопходно за опште здравље јер антиоксиданси неутралишу слободне радикале. Када се слободни радикали нагомилавају у телу, то доводи до оштећења ћелија и оксидативног стреса, што је главни узрок хроничних стања као што су рак, болести срца и дијабетес типа 2. Међутим, пошто антиоксиданти (попут оних у спанаћу) помажу у борби против радикала, могу спречити оксидативна оштећења и одржати здравље ваших ћелија.
Спанаћ има калијум који помаже у контроли крвног притиска Спанаћ је добар извор калијума, који помаже у снижавању крвног притиска опуштајући крвне судове. Калијум такође делује тако што уравнотежује ниво натријума у ​​телу – који у великим количинама може да подигне крвни притисак. Штавише, спанаћ је одличан извор фолата и магнезијума, два хранљива састојка која повећавају производњу азотног оксида, молекула који снижава крвни притисак. Ово је кључно јер је висок крвни притисак главни фактор ризика за срчана обољења и водећи узрок смрти у свету.
Спанаћ је озбиљна храна за мозак Спанаћ је једна од најбољих намирница за здравље мозга. Дневни унос само једне порције лиснатог поврћа (½ шоље куваног поврћа), као што је спанаћ, може успорити когнитивни пад који је повезан са старењем. То је због високог садржаја лутеина, бета-каротена, фолата и филохинона (облик витамина К), који штите мождане ћелије током времена. Тачни механизми варирају у зависности од хранљивих материја, али генерално делују тако што смањују оксидативни стрес, неуроинфламацију (тј. запаљење мозга и кичмене мождине) и накупљање протеина укључених у стања попут Алцхајмерове болести.
Спанаћ обезбеђује гвожђе за одржавање здраве крви Спанаћ је извор гвожђа, минерала који се користи за производњу хемоглобина, главне компоненте црвених крвних зрнаца. Ове ћелије су одговорне за доношење кисеоника у све ваше органе и ткива, тако да су веома важне. Постоје две врсте гвожђа: хем, који се налази у животињској храни, и не-хем, који долази из биљне хране, укључујући спанаћ. Тело не апсорбује не-хем гвожђе као хем гвожђе, али можете повећати апсорпцију упарујући спанаћ са извором витамина Ц. Примери хране богате витамином Ц укључују лимунов сок, броколи, паприке, бели кромпир и парадајз.
Спанаћ је пун влакана за здравље и правилан рад црева Можда то није најгламурознија тема, али још једна велика здравствена корист спанаћа је његов фантастичан садржај влакана, која подржавају здравље микробиома вашег црева и промовишу правилно варење. Постоје две врсте влакана: растворљива и нерастворљива. Спанаћ садржи нерастворљива влакна, која су врста влакана која се не разграђују лако. Ово повећава количину столице, олакшавајући је и потенцијално олакшавајући затвор и неправилности. Нерастворљива влакна су такође повезана са повећаном ситошћу након оброка, тако да ово лиснато зелено може помоћи да дуже останете сити и задовољни.
Спанаћ је одличан за здравље очију Супротно популарном веровању, шаргарепа није једино поврће које користи вашим очима. Спанаћ садржи антиоксиданте лутеин и зеаксантин, који су повезани са витамином А. Оба су хранљива и штите ваше очи од сунца, главног извора оксидативног стреса (а тиме и оштећења ћелија) у оку. Ово може помоћи у смањењу ризика од очних болести повезаних са старењем, укључујући макуларну дегенерацију и катаракту.
Али, имајте на уму: И лутеин и зеаксантин су хранљиви састојци растворљиви у мастима, што значи да им је потребна маст да би их тело апсорбовало. Да бисте у потпуности искористили предности ових антиоксиданата, размислите о томе да своје следеће јело од спанаћа допуните екстра девичанским маслиновим уљем или га упарите са авокадом, семенкама или масном рибом.
Videli ste crvenu tačkicu na žumancetu? Evo da li smete da konzumirate takvo jaje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ево зашто је спанаћ супер храна! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.