Кина саопштила да је успешно тестирала пресретање ракета средњег домета

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 13:01

Кина саопштила да је успешно тестирала пресретање ракета средњег домета

Кина је саопштила данас да је извела успешан тест пресретања ракета средњег домета на копну демонстрирајући напредак својих војних капацитета за обарање пројектила који долазе из свемира. Фото: Танјуг/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP Министарство одбране Кине саопштило је да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је операција изведена у петак касно увече на кинеској територији и да је постигнут „жељени циљ тестирања“, преноси АП.
У саопштењу се прецизира да је тест био одбрамбене природе и није био усмерен ни на једну земљу, али не наводе се други детаљи, нпр. да ли је пројектил заиста погодио циљ, колико је ракета пресретача испаљено и где су пале.
У извештају АП се наводи да такви системи, који се састоје од земаљских ракета пресретача и огромног низа радара и система за контролу ватре, имају за циљ да оборе балистичке ракете, укључујући ИЦБМ пројектиле са нуклеарним или другим бојевим главама.
Сједињене Америчке Државе су раније потврдиле да су такви системи изузетно сложени и скупи за изградњу, тестирање и одржавање, као и да кинеске способности на терену нису сасвим познате.
Овакве ракете пресретачи могу се користити и као анти-сателитско оружје, а Кина је изазвала значајне критике када је употребила такву ракету да уништи неисправни кинески метеоролошки сателит почетком 2007. године.
Званични Пекинг поседује један од највећих арсенала свих врста ракетног наоружања на свету и верује се да га убрзано проширује.
У извештају Пентагона објављеном прошле године наводи се да Кина тренутно има око 400 нуклеарних бојевих глава, али и да би тај број, до 2035. године могао да се увећа на 1.500.
Predsednik Bajden u Irskoj izjavio da je odlučio da se kandiduje za drugi mandat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина саопштила да је успешно тестирала пресретање ракета средњег домета се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.