Монументално здање у којем су се образовале многе генерације Новосађана (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Apr.2023, 09:01

Монументално здање у којем су се образовале многе генерације Новосађана (ВИДЕО)

Зграда у којој се налази новосадска Средња електротехничка школа „Михајло Пупин“ представља једно од најимпресивнијих просветних објеката.
Објекат у стилу сецесије изграђен је 1912. године за потребе Мађарске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << католичке гимназије и налази се у Футошкој улици, под бројем 17.
Двоспрана зграда има основу ћириличног слова П, а постављена је уз рубове простране правоугаоне парцеле. На главној фасади се налази 17 оса отвора, које допуњује зидана атика над централним ризалитом и нижа забатна поља, над угаоним ризалитом.
Над средиштем уличног крила доминира снажна пирамидална купола, видљива из многих делова града. У приземљу, централно постављен, налази се улаз у објекат, са великим дрвеним вратима.
У унутрашњости објекта налазе се широки ходници и учионице у низу. Широко трокрако степениште, повучено ка дворишној фасади, води на спрат објекта. Богата сецесијска декорација присутна је како на фасадама тако и у ентеријеру, а нарочито у пространом степенишном простору и свечаној сали.
После Првог светског рата овде је била смештена Државна женска учитељска школа са интернатом. После Другог светског рата у овој згради  су се налазиле Гимназија „Моша Пијаде“ и Средња економска школа, да би од 1983. године објекат постао Средња електротехничка школа „Михајло Пупин“.
Priča o zgradi Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Монументално здање у којем су се образовале многе генерације Новосађана (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.