Немачка сутра затвара последњу нуклеарку

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 14:36

Немачка сутра затвара последњу нуклеарку

Немачка ће сутра угасити последња три активна нуклеарна реактора, пише Дојче веле (DW) и наводи да је немачка министарка животне средине Штефи Лемке, из странке Зелени, крајем марта окончала расправу која је земљу годинама држала у неизвесности. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst „Када >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се све сабере, ризици нуклеарне енергије се не могу контролисати и стога окончање коришћења нуклеарне енергије чини нашу земљу сигурнијом, а тиме се избегава и даље стварање нуклеарног отпада“, рекла је Лемке.
Пре тога, Немачку је тресла бурна расправа о нуклеарној енергији. Владајућа коалиција СПД-а, Зелених и ФДП-а заправо се у коалиционом споразуму сложила да ће се придржавати немачког постепеног укидања нуклеарне енергије, о којем је већ одлучено 2011. године.
Последње нуклеарне електране требало је да буду затворене до краја 2022. године, али је рат Русије против Украјине све променио. Прекинуте су руске испоруке гаса Немачкој и страховало се од енергетске кризе. Савезни канцелар Олаф Шолц је на крају одлучио да буде продужен рад преосталих електрана до средине априла 2023. године.
Три немачке електране које још раде коначно ће прекинути напајање 15. априла.
У једном тренутку је 19 немачких нуклеарки испоручивало трећину електричне енергије у земљи, последњи пут пре двадесетак година. У Западној Немачкој је током седамдесетих и осамдесетих противљење нуклеарној енергији извело стотине хиљада, углавном младих, људи на улице. Чинило се да је катастрофа реактора у Чернобиљу у тадашњем Совјетском Савезу 1986. године потврдила све њихове бојазни, но како демохришћани и либерали, тако и социјалдемократе, и даље су се чврсто залагали за коришћење нуклеарне енергије.
У Немачкој је 2002. године тадашњи министар животне средине из редова Зелених Јирген Тритин прогурао прву одлуку о изласку из нуклеарне енергије. То су првобитно ублажиле касније владе, али је ужасна катастрофа реактора у Фукушими у Јапану 2011. године коначно запечатила судбину немачких нуклеарних електрана, па је тадашња канцеларка Ангела Меркел (ЦДУ) одлучила да се поступно оконча употреба нуклеарне енергије у Немачкој.
SAD: Velike poplave u Južnoj Floridi, u Fort Loderdejlu rekordna količina kiše

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка сутра затвара последњу нуклеарку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.