РЦ Крагујевац: Оштећења од мраза на коштичавим воћним врстама

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 13:57

РЦ Крагујевац: Оштећења од мраза на коштичавим воћним врстама

На терену РЦ Крагујевац засади коштичавих воћних врста, у зависности од врсте, сорте и локације, налазе се у различитим фазама цветања: Фото: Танјуг/Ненад Михајловић – Бресква и нектарина, од фазе пуно цветање (ББЦХ 65) до фазе цветови се смежуравају: већина латица опада (ББЦХ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 67),
– Шљива се налази у фази пуно цветање (ББЦХ 65),
– Вишња у фази први цветови отворени (ББЦХ 59) до почетак цветања (ББЦХ 61).
Снежне падавине и температуре у минусу у моменту цветања коштичавих воћних врста могу негативно утицати на развој биљке а такође то може оставити неповољне ефекте када је у питању напад патогена и могућност заштите. Иначе, оштећења од мраза на коштичавим воћним врстама зависе од тога колико је узнапредовало цветање у конкретном воћњаку (пун цвет и цвет у прецветавању је осетљивији него тек отворен цвет), као и од оштрине самог мраза.
Увидом у податке са АМС за период када је наступило захлађење и мраз праћен снежним падавинама (29.03.-06.04.) утврђено је да на већини позиција где су станице постављене није било услова за измрзавање цветова побројаних воћних врста. Изузетак представљају локалитети Раниловић и Горња Трешњевица где је у појединим периодима било услова за измрзавањa. Произвођачима у тим местима може се препоручити обилазак засада ради утврђивања евентуалне штете од ниских температура.
Штете од мраза могу се очекивати локално, на местима поред река, у депресијама и дољама, где се због конфигурације терена хладан ваздух дуже задржава, а већа оштећења на оним воћкама где се снег није задржао на гранама штитећи цвет од ниских температура.
RC Loznica: Zdravstveno stanje strnih žita

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Крагујевац: Оштећења од мраза на коштичавим воћним врстама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.