Мађарска напушта Међународну инвестициону банку

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 17:16

Мађарска напушта Међународну инвестициону банку

Мађарска влада је одлучила да повуче представнике те земље из Међународне инвестиционе банке (ИИБ), која је под контролом Русије, јавља мађарски пословни сајт вг.ху, позивајући се на обавештене изворе. Фото: Pixabay/MészárcsekGergely Та одлука је донета дан након што су Сједињене Америчке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Државе увеле санкције тројици највиших званичника ИИБ у Будимпешти.
Претходно је Вашингтон саопштио да је Мађарска игнорисала забринутост САД због „нетранспарентрне платформе Кремља“.
Амерички амбасадор Дејвид Пресман је прецизирао да су САД на листу санкција ставиле мађарски ИББ и три менаџера те банке у Будимпешти, од којих су двојица држављани Русије, а један Мађарске.
Он је додао да је Вашингтон увео санкције за више од 50 институција и појединаца јер су, по њиховом мишљењу, „стали на страну Русије“.
Како наводи мађарски портал, влада је након тога размотрила ситуацију у ИИБ и закључила да је учешће у банци постало бесмислено, па је одлучила да опозове своје представнике.
ИИБ је основана 1970. године, а првобитно је била банка земаља Савета за узајамну економску помоћ и давала кредите компанијама земаља чланица.
Данас подржава мала и средња предузећа у земљама чланицама банке и учествује у финансирању друштвено значајних инфраструктурних пројеката.
Седиште ИИБ је од 2019. у Будимпешти.
Тренутно највећи власник банке је Русија са 45,44 одсто, а следи Мађарска са 25,27 одсто.
Удео Кубе је 2,83 одсто, Монголије 1,8 одсто, а Вијетнама 1,26 одсто.
Чланице те међународне финансијске институције су донедавно биле и Чешка и Словачка.
Чланице су и даље Бугарска и Румунија, али према појединим наводима који су се могли чути у јавности, Бугари ће од 15. августа изаћи из чланства.
ИИБ је одиграла важну улогу у Централној и Источној Европи, али јој од избијања руско-украјинског рата, због западних санкција прети неликвидност.
Promet u industriji u februaru veći za 0,3 odsto nego pre godinu dana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарска напушта Међународну инвестициону банку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.