Финска ће учествовати у раду Групе за нуклеарно планирање НАТО-а

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 16:06

Финска ће учествовати у раду Групе за нуклеарно планирање НАТО-а

Нова чланица НАТО-а, Финска, учествоваће на састанцима Групе за нуклеарно планирање и подржава њен рад, саопштило је данас министарство безбедности те земље. Фото: WikimediaCommons Званични Хелсинки је донео ту одлуку и поред тога што не дозвољава да се нуклеарно оружје позиционира >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на тлу Финске, преноси Ројтерс.
Група за нуклеарно планирање НАТО-а разматра и утврђује нуклеарно политику Алијансе, а Финска би могла да учествује у нукеларним операцијама ван своје територије, наводи агенција.
„Нуклеарно оружје има централну улогу у одвраћању и одбрани коју је НАТО изградио. И ми ћемо уживати ту заштиту, стога је добро да Финска на различите начине учествује у раду те групе“, рекао је генерални директор за одбрамбену политику Финске Јане Кусела.
Агенција подсећа да је Финска, услед руске инвазије на Украјину, направила историјски заокрет, те да је одустала од деценијама дуге политике војне неутралности и да је 4. априла постала 31. чланица НАТО-а.
Осим забране стационирања нуклеарног оружја на својој територији, из финске владе нису навели друга ограничења када је реч о чланству у Алијанси.
Од чланица НАТО-а, само је Француска одустала од учешћа у Групи за нуклеарно планирање јер је, како се наводи, донела одлука да сопствено нуклеарно оружје остави за себе, преноси Ројтерс.
Bajden u Irskoj napravio gaf: Pomešao ragbi tim sa britanskom vojnom jedinicom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Финска ће учествовати у раду Групе за нуклеарно планирање НАТО-а се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.