Да ли знате зашто за Ускрс једемо шунку, јаја и јагњетину?

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 16:01

Да ли знате зашто за Ускрс једемо шунку, јаја и јагњетину?

Шунка, јаја, млади лук, ротквице, рен, јагњетина… Све ове намирнице су део ускршње трпезе. Али да ли сте се икада запитали зашто једемо шунку и јаја на Ускрс? Фото: Pixabay/Dobre_wzory Јагњетина се традиционално једе на Ускрс као део вечере Ова традиција је стара више од 3.000 година, а потиче >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од јеврејског празника Пасхе, којим се слави ослобођење Израелаца и њихов излазак из Египта. Курбанско јагње је одувек било саставни део Пасхе, од колена до печења на трпези. Када су неки од Јевреја прешли у хришћанство, на Васкрс су наставили овај обичај, који се у многим деловима света очувао до данас.
Зашто једемо шунку на Ускрс? Међутим, како је вуна постала веома популарна тканина током Другог светског рата, клало се све мање јагњади, па је тако за Ускрс постало доступно много мање меса него у прошлости. И управо ту своје место заузима шунка, данашњи симбол Васкрса. Наиме, сељаци су вековима развијали начин чувања меса током зимских месеци, а до Ускрса и пролећа оно је било спремно за јело. Осим тога, шунка је много приступачнија од јагњетине, а та разлика је била приметна и у прошлости.
То је омогућило и креативност у припреми шунке, због чега се и данас једе на бројне начине и неизоставан је део ускршње трпезе, много чешће од јањетине. Међутим, чак и у митологији постоји прича о томе зашто се шунка једе данас на Ускрс.
Према вавилонском миту, богиња Иштар зачела је сина Тамуза од Баала, бога сунца. Убио га је дивљи вепар у шуми, након чега је богиња наредила људима да једу свињетину сваке недеље. Његова погибија се обележавала једном годишње, чему је претходило 40 дана поста, што се може повезати са 40 дана Великог поста.
Зашто једемо јаја на Ускрс? Јаја су велики део ускршње трпезе. Јаја се традиционално повезују са поновним рођењем, подмлађивањем и бесмртношћу. С обзиром да се Васкрс, као и дан Исусовог васкрсења, увек слави у пролеће када се природа поново буди и „рађа“, јасно је зашто јаја подсећају људе на нови живот. Али занимљиво је и то да су у раном хришћанству јаја била забрањена током 40 дана Великог поста, а дозвољено је да се поново једу на сам Ускрс. И зато сада можемо да уживамо у њима у пуном сјају.
Stvari koje nikako ne smeju biti u dnevnoj sobi kada vam dođu gosti!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате зашто за Ускрс једемо шунку, јаја и јагњетину? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.