Милићевић: Желимо да приближимо дијаспору Србији

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 09:44

Милићевић: Желимо да приближимо дијаспору Србији

Министар без портфеља у Влади Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић изјавио је да је Влада Србије свесна потенцијала који има српска дијаспора, да жели да је приближи Србији, саслуша њихове предлоге и сугестије и да од >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тога направи дугорочну стратегију односа Србије и дијаспоре до 2030. године. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Како је Милићевић рекао Танјугу, у ту сврху припрема се велики скуп друге недеље јуна, током које ће у Београд доћи представници организација и кровних удружења Срба из дијаспоре.
Министар каже да је последњи радни састанак са Србима из дијаспоре, који је био у сврху припреме скупа у јуну, имао претпрошле недеље и да су му присуствовали представници 125 удружења из преко 50 држава.
„Дефинисали смо неколико циљева и да би дошли до њихове реализације морали смо направити неколико корака. Први је био приближавање Србије и дијаспоре, умрежавање база података о организацијама Срба у дијаспори и да о свему томе говоримо овде у Србији, да би грађани Србије схватили која је важност дијаспоре и повратка сваког нашег грађанина, било трајног или привременог“, наводи Милићевић.
Додаје да је циљ владе да дође до свих удружења из дијаспоре и да они у другој недељи јуна бораве у Београду.
„На том скупу имаћемо одређене тематске области и целине, сходно интересовању, чиме се они баве у оквиру својих организација. Циљ свега тога је да, када завршимо те панел дискусије, подвучемо црту, направимо анализу и видимо шта су све предлози и сугестије. Не можете седети у Београду без директне комуникације са Србима ван Србије и знати које су то препреке које они тренутно имају да би у Србији започели свој бизнис“, поручује министар.
Наводи да прелиминарни подаци говоре да има три и по до четири милиона Срба ван Србије.
„За нас је најважније да више не постоји неповерење тих људи у Србију, зато што је Србија изградила један суштински, правни систем. Потврда тога је да смо претходне године имали 4,4 милијарди евра инвестиција. Зар би неко улагао у Србију да нема правну сигурности? Имамо једну стабилну и одговорну државотворну политику коју води председник Александар Вучић и државно руководство. Радило се на јачању угледа државе у дијаспори и све време на јачању међународног угледа. Не постоји то неповерење, али постоје отворена питања“, каже Миличевић.
На питање које конкретне кораке Влада чини пре свега за трећу генерацију Срба који су у дијаспори, министар је одговорио да је Министарство просвете и издавачка кућа Вулкан покренула иницијативу да сваком прваку који жели да научи српски језик, а живи ван Србије, поклони буквар.
Додаје да за више разреде поклања лектира и да Влада помаже у опремању српских библиотека којих у овом тренутку има око 500 у дијаспори.
„Када је реч о трећој генерацији, верујем да ћемо већ наредне недеље да распишемо конкурс за локалне самоуправе, мислимо да ће их бити 20-25, за организовање летњих кампова за децу из дијаспоре. Циљ нам је да децу од 12-18 година из дијаспоре доведемо у Србију, да направимо летње кампове са три целине: еко летњи камп, спортски камп и културно-уметничка друштва. Верујем да ћемо доћи до цифре од 10-15 хиљада малишана који ће у том тренутку боравити у Србији“, наводи Милићевић.
Каже да је разговарао са стотинак деце из Хановера и да сви они желе да заврше школе и факултете у иностранству, а да онда желе да дођу у Србију.
„Ми треба да искористимо њихово знање и искуство, а да би то урадили треба да их приближимо Србији“, поручује министар.
Za Program podsticanja regionalnog rasta u ovog godini 325 miliona dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Милићевић: Желимо да приближимо дијаспору Србији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.