РЦ Бачка Топола: појава Шљивине осе

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 09:36

РЦ Бачка Топола: појава Шљивине осе

На подручју деловања РЦ Бачка Топола интензивни засади шљива засновани су са средње и касним сортама које се сада налазе у фенофази пуног цветања (ББЦХ 65). Фото: WikimEdiacommons/Michele Maffeis На лепљивим клопкама постављеним у засаду шљиве (сорта Stanlej), на локалитетУ Бајша, региструју се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << улови имага жуте и црне шљивине осе (Hoplocampa flava, Hoplocampa minuta).
Напад шљивиних оса је најјачи у фази почетка, до пуног цветања шљива, јер су тада најповољнији услови за исхрану имага и полагање јаја. Црна шљивина оса полаже јаја првенствено у слободне чешичне листиће, а жута шљивина оса готово најчешће између чашичних листића тј. при њиховој основи.
Испилеле гусенице помоћу слободних чашичних листића прелазе у плод, у који се убушују до семене кућице. Гусенице се првенствено хране семенкама, при томе изгризајући семену кућицу и меснати део плода. Једна гусеница може уништити 4-5 плодова, што говори о њиховој великој штетности.
Хемијско сузбијање се изводи искључиво против гусеница шљивиних оса, у фази прецветавања шљива, јер би се сузбијањем имага уништиле и пчеле које у то време обилно посећују цветове.
Употреба инсектицида у фази цветања је забрањена!
РЦ Бачка Топола наставља са праћењем штетних организама и сигнализираће време за примену инсектицида у средњем и касном сортименту шљива.
RC Loznica: Uticaj niskih temperatura u zasadima maline

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Бачка Топола: појава Шљивине осе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.