Улица прича причу: Змај Огњена Вука (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 09:00

Улица прича причу: Змај Огњена Вука (ВИДЕО)

Једна од малих новосадских уличица понела је помало митолошки назив Змај Огњена Вука.
И пре него што помислите да је назив ове улице на неки начин повезан са популарном серијом „Игра престола“, морамо вас разуверити. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Наиме, назив ове улице потиче из нашег народног предања и везана је за српског средњовековног витеза деспота Вука Бранковића (Вук Гргуревић), сина слепог Гргура Бранковића и унук деспота Ђурђа Бранковића.
Због великог угледа у народу и особина које су га красиле, Вук се сврстава у ред јунака са својствима змајевића, карактарестичним за општесловенску усмену традицију.
Фото: Wikimediacommons/circa 1880 Осим историјских испреплетаности лозе Бранковића чији је изданак Змај Огњени Вук, важно је везивање змајоликих особина за поетски идентитет овог јунака. Појава змајоликог типа јунака честа је у словенској традицији. Овакав јунак на мистичан начин долази на свет, чини велика јунаштва, а његова смрт везана је за магијске ритуале или за митолошка бића (најчешће виле).
Новосађанима је ова улица много познатија по Дому здравља „Јован Јовановић Змај“ и по Центру за социјални рад Града Новог Сада. Обе ове установе су увек отворене за Новосађане којима је потребна помоћ и заштита, било здравствена, било социјална.
Дом здравља „Јован Јовановић Змај“ је специфичан по томе што је обично дежурна амбуланта током празника, када већина других здравствених установа не ради. У овој установи налази се више различитих здравственоих служби:
Служба лабораторијске дијагностике
Служба опште медицине
Служба стоматолошке здравствене заштите
Служба за специјалистичко-консултативну делатност
Служба здравствене заштите деце
Служба здравствене заштите радника
Служба здравствене заштите жена
Захваљујући улагању Града Новог Сада, крајем 2018. године објекат “Јован Јовановић Змај“ Дома здравља Нови Сад добио је нову, савремену медицинску опрему. У циљу унапређивања капацитета примарне здравствене заштите Новосађана, путем ресорне градске управе, том приликом набављени су ултразвучни апарат за РТГ дијагностику, дигитални мамограф, стоматолошка столица, апарат за ОПТ телерендген са ласерским медицинским штампачем, као и пет возила за Службу кућног лечења.
Центар за социјални рад Града Новог Сада основан је 30. септембра 1960. године, а са радом је почео априла 1961. године. До 1964. године, у оквиру Центра је постојало Прихватилиште за децу са поремећајем у понашању које са оснивањем Завода за заштиту у васпитање деце и омладине прелази у његову надлежност.
Фото: Градске инфо Центар званично припада улици Змај Огњена Вука, а не Булевару краља Петра I, иако су улази у објекте установе из правца Булевара.
Центар обавља делатност, односно послове којима се обезбеђује остваривање права грађана, односно задовољавање њихових потреба утврђених законом у области социјалне заштите, породично-правне заштите и других делатности у складу са законом. Службе које делују у оквиру ове установе су:
Прихватилиште за децу „Сигурна дечија кућа“
Служба за заштиту деце и омладине
Дневни боравак децe и младих из породица у ризику
Служба за заштиту одраслих и старих
Прихватилиште за жене и децу угрожене породичним насиљем „Сигурна женска кућа“
Канцеларија за материјална давања
Саветовалиште за брак и породицу
Када је улица Змај Огњена Вука у питању, посебан куриозитет представља чињеница да је током развоја дела града у ком се налази, она подељена на два, међусобно неповезана дела. Тако су у једном делу улице Змај Огњена Вука смештени Дом здравља „Јован Јовановић Змај“ и Центар за социјални рад Града Новог Сада, а у другом се налазе стамбени објекти. Оно што им је заједничко је да их раздваја Булевар краља Петра I и да се до оба дела улице долази из улице Краљевића Марка.
Ако би смо хтели да опишемо ову улицу у једној реченици, могли би смо рећи да је то место где су се „сусрела“ два Змаја, да је то улица бриге и здравља, да је то једна улица која је неповезана са самом собом и да је по томе јединствена.
 
Уколико имате занимљиву причу о некој од новосадских улица коју бисте желели да поделите са осталим читаоцима, пишите нам на gradskeinfo@gmail.com са назнаком Моја улица.
Ulica priča priču: Bulevar kralja Petra I (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Улица прича причу: Змај Огњена Вука (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.